21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnalta Curte: Petre Roman pierde definitiv procesul cu Agenţia de Integritate

Înalta Curte: Petre Roman pierde definitiv procesul cu Agenţia de Integritate

Fostul deputat Petre Roman a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pe incompatibilitate, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, astăzi, că el a depus prea târziu acţiunea în instanţa, informează Hotnews.

Iniţial, Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauza lui Petre Român şi a hotărât în aprilie 2016 anularea raportului de constatare prin care fostul deputat a fost declarat de ANI în stare de incompatibilitate. Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost însă anulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a admis joi recursul ANI şi a decis că Petre Român a depus prea târziu acţiunea în instanţa.
În martie 2014, ANI a anunţat că Petre Roman se află în stare de incompatibilitate începând cu dată de 20 decembrie 2012, întrucât deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată. La început, Petre Roman a contestat raportul întocmit de ANI, însă a greşit instanţa unde trebuia să deschidă procesul. Astfel, el a depus contestaţie la Tribunalul Bucureşti, în aprilie 2014, însă acţiunea să a fost respinsă, deoarece instanţa competenţă era Curtea de Apel Bucureşti.

În consecinţă, ANI a cerut Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a lui Petre Roman, deoarece raportul de evaluare prin care acesta a fost declarat în stare de incompatibilitate a rămas definitiv, după ce nu a fost contestat în termenul prevăzut de lege. Drept urmare, pe 9 februarie 2015, plenul Camerei Deputaţilor a luat act de încetarea mandatului deputatului Petre Roman. Ulterior, Petre Român a depus o nouă contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, de dată asta având câştig de cauza. În final, el a pierdut în recurs procesul cu ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS