10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia este din nou criticată pentru nivelul de corupție și discriminare socială – raport SUA

România este din nou criticată pentru nivelul de corupție și discriminare socială – raport SUA

România este din nou criticată pentru discriminarea minorităţilor, dar şi pentru nivelul de corupţie din instituţiile statului, susţine raportul anual privind Drepturile Omului al Departamentului american de Stat.

Majoritatea problemelor legate de respectarea drepturilor omului includ abuzul și hărțuirea jandarmilor.

În raportul anual privind drepturile omului realizat de Departamentul american de Stat, se arată că eforturile Guvernului de a se adresa sistemic corupției au continuat, dar aceasta a rămas o problemă majoră, potrivit europafm.ro.

Raportul subliniază că în 2014, în România au avut loc alegerile prezidențiale, în care observatorii electorali au remarcat abateri, inclusiv în diaspora.

Rromii sunt în continuare discriminați, nu au acces la educație corespunzătoare, locuințe, servicii medicale și ocupare unui loc de muncă.

Alte drepturi ale omului ce încălcate în România, potrivit raportului, includ condițiile precare și supraaglomerarea din închisori, lipsa personalului din sistemul judiciar, și nu avem nici spațiul sau tehnologia necesare.

Au existat de asemenea rapoarte în privința discriminării și violenței împotriva femeilor, dar și a persoanelor homosexuale.

Angajații au supus bărbați, femei și copii traficului de persoane pentru exploatare prin muncă, în mod special în sectoare precum agricultura, construcții, prestare de servicii, domeniul hotelier și manufactură.

Exploatarea economică a copiilor și traficului de persoane reprezintă de asemenea probleme des întâlnite, precum și protecția inadecvată a minorilor împotriva abuzurilor.

SUPRAAGLOMERAREA ȘI CONDITIILE PRECARE DIN PENITENCIARE

Condițiile de trai din închisorile din România lasă de dorit și nu întrunesc standardele internaționale, mai susține raportul anual privind Drepturile Omului al Departamentului american de Stat.

Abuzul autorităților asupra prizonierilor continuă să fie o problemă în închisorile din România, la fel și calitatea mâncării, lipsa paturilor și a băilor dar și normele de igienă nu sunt corespunzătoare.

În luna aprilie a anului trecut, Guvernul a adoptat un plan de investiție ce se va întinde până în anul 2023, pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și crearea de spații suplimentare în închisorile din România.

Potrivit cifrelor oficiale, închisorile noastre sunt supraaglomerate și astfel, nu mai întrunesc standardul de aproape patru metru pătrați destinați fiecărui prizonier.

În iulie anul trecut, în România sunt deținute peste 28.000 de persoane, deși închisorile aveau spațiul necesar numai pentru 18.000.

Potrivit unui raport, unele închisori din România nu oferă asistență medicală suficientă, calitatea mâncării este proastă și uneori insuficientă.

În unele închisori sistemul de încălzire și ventilație este inadecvat, nu există un număr suficiente de băi, condițiile de igienă sunt slabe.

Motive pentru care în vara anului trecut, au izbucnit mai multe proteste față de condițiile aspre de trai, în aproape jumătate din închisorile statului român.

Potrivit presei și ONG-urilor, gardienii asaltează prizonierii, aceștia fiind de asemenea atacați și abuzați de alți deținuți.

Oficial, în primele opt luni ale anului 2016, 58 de persoane au murit în închisorile românești, trei dintre aceștia sinucigându-se, iar restul din cauza unor boli și afecțiuni de sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS