16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSRI: Doi germani, declarați indezirabili după ce au aderat la ideologia organizaţiei Stat Islamic

SRI: Doi germani, declarați indezirabili după ce au aderat la ideologia organizaţiei Stat Islamic

Doi cetățeni germani, dintre care unul de origine siriană, au fost declarați indezirabili pe o perioadă de 10 ani, ca urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informații (SRI), întrucât derulau activități care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri la adresa securității naționale, informează, miercuri, un comunicat al SRI.

Potrivit sursei citate, aceștia au parcurs un proces rapid de radicalizare și au aderat la ideologia organizației teroriste Stat Islamic (Daesh), manifestând o predispoziție spre violență.

„M.B. și N.R. au derulat activități de propagandă și îndoctrinare religioasă, cu scopul atragerii unor coreligionari din România spre ideologia jihadistă. Mai mult, pe parcursul șederii în România, cei doi au prospectat ideea de a călători în Siria, cu scopul de a se alătura Califatului Daesh”, precizează SRI.

După cum menționează aceeași sursă, cei doi au intrat în atenția serviciului în cursul anului 2016.

„SRI a acționat în scopul prevenirii materializării amenințărilor la adresa securității naționale, rezultate din prezența și activitățile desfășurate pe teritoriul României de către cetățenii străini”, se mai arată în comunicat.

Serviciul amintește că are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri și amenințări pe profil antiterorist, cooperând constant în acest sens cu celelalte instituții din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, precum și cu partenerii externi.

„Urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informații în cooperare cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și ca urmare a sesizării Curții de Apel București, de către organele abilitate (…) s-a dispus declararea ca persoane indezirabile pentru România a doi cetățeni germani, M.B. și N.R., unul dintre ei de origine siriană, pentru o perioadă de 10 ani”, adaugă comunicatul.

Potrivit unor oficiali apropiați anchetei, cei doi erau soți și soție și locuiau în Cluj, unde erau studenți la Facultatea de Medicină. Bărbatul era cetățean german de origine siriană, iar femeia era germană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS