12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect de lege al Alinei Gorghiu: Supraveghere cu brăţară electronică şi executarea pedepsei în weekend, măsuri alternative la detenţie

Proiect de lege al Alinei Gorghiu: Supraveghere cu brăţară electronică şi executarea pedepsei în weekend, măsuri alternative la detenţie

Supravegherea cu brăţară electronică, echivalarea zilelor de muncă în folosul comunităţii şi executarea pedepsei în weekend sunt măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate propuse de 11 senatori PNL într-o iniţiativa legislativă înregistrată la Senat, informează HotNews.ro.

„Prin această propunere legislativă se urmăreşte adoptarea unui set de măsuri de executare a pedepsei cu caracter judiciar pe care judecătorul să le poată aplică pentru înlocuirea pedepsei cu executare în regim de detenţie atunci când individualizează pedeapsa cu închisoarea. Măsurile propuse sunt adecvate cadrului european în această materie şi au fost alese după analiză cadrului legislativ în domeniu al statelor membre ale UE, în special al Cehiei, Italiei, Olandei şi Belgiei”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative semnate în numele iniţiatorilor de Alina Gorghiu.

Vezi aici textul proiectului în întregime

Măsurile propuse de iniţiatori sunt executarea la domiciliu prin supraveghere cu brăţară electronică, executarea în echivalent zile de muncă în folosul comunităţii, executarea pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică, executarea pedepsei în regim mixt în zile de muncă în folosul comunităţii combinat cu zile de detenţie sâmbătă şi duminică.

Potrivit actului normativ, măsură executării la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu brăţară electronică se poate aplică doar pentru pedepsele de până la trei ani închisoare şi nu poate înlocui măsură privativă de libertate pentru recidivişti şi cei condamnaţi pentru infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, infracţiuni de corupţie.

Executarea pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică se poate realiza în regim deschis de detenţie, doar în centre de detenţie special înfiinţate în acest scop şi îi vizează doar pe cei condamnaţi la închisoare de până la patru ani şi sunt exceptate aceleaşi persoane că şi la supraveghere cu brăţară electronică.

Echivalarea muncii în folosul comunităţii se realizează prin raportul de două zile de muncă la o zi de detenţie. Muncă se prestează la unitatea desemnată de judecător în regim de 8 ore pe zi, indiferent de intervalul orar.

„Pentru aplicarea reglementării este necesar că statul român să procedeze la redimensionarea sistemului de probaţiune, astfel încât acesta să ajungă la 5.000 de inspectori de probaţiune şi la implicarea comunităţilor locale în asigurarea condiţiilor pentru executarea măsurilor alternative”, se precizează în expunerea de motive.

Senatul este prima camera sesizată în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS