10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞeful Fiscului: Activitatea ANAF poate fi blocată de sistemul informatic ce funcţionează la o capacitate prea mare

Şeful Fiscului: Activitatea ANAF poate fi blocată de sistemul informatic ce funcţionează la o capacitate prea mare

Bogdan-Nicolae Stan, preşedintele ANAF atrage atenţia asupra lipsei investiţiilor, atât în sistemul informatic al institituţiei, cât şi în serviciile de întreţinere, în ciuda creşterii continue a solicitărilor pentru noi aplicaţii şi a volumului de muncă al Direcţiei de Tehnologie a Informaţiei ANAF, informează Mediafax.

Conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a constatat că din anii 2012 – 2013 au încetat investiţiile importante în infrastructura (hardware, software, infrastructura fizică suport), în pofida recomandărilor ferme din Acordul de Împrumut dintre România şi BIRD (Legea 212/2013) destinat Proiectului de Modernizare a Administraţiei Fiscale. Potrivit acestui Proiect, România s-a angajat la momentul împrumutului că va asigura continuitatea funcţionării în bune condiţii a sistemului informatic existent, până la achiziţionarea unui nou sistem informatic de administrare a veniturilor (RMS Cots), se arată într-un comunicat al Fiscului.

În acest moment, nu există la nivelul ANAF niciun contract în derulare pentru întreţinerea infrastructurii hardware, software şi de comunicaţii.

Potrivit sursei citate, consecinţele acestei stări de fapt sunt deosebit de grave, mai ales în perioadele de vârf de activitate (cele din jurul datelor de depunere a declaraţiilor fiscale şi de plăţi a impozitelor), deoarece provoacă sincope în funcţionarea sistemului informatic.

O altă problemă cu care se confruntă ANAF este întarzierea achiziţionării de servicii de mentenanţă, întreţinere şi reparaţii pentru Unitatea de Imprimerie Rapidă a Agenţiei Fiscale.

Ţinând cont de situaţia critică constatată în funcţionarea sistemului informatic central al ANAF, preşedintele Bogdan – Nicolae Stan i-a adresat o informare domnului Sorin Grindeanu, prim-ministru al României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS