17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMilitarii americani din Batalionul 1 "Fighting Eagles" își dislocă tancurile la Baza Mihail Kogălniceanu

Militarii americani din Batalionul 1 „Fighting Eagles” își dislocă tancurile la Baza Mihail Kogălniceanu

Cei 500 de militari ai Batalionului 1 ‘Fighting Eagles’ (‘Vulturii luptători’), din cadrul Brigăzii a 3 Blindate Regimentul 8 Infanterie a Armatei SUA, au început marți dimineață descărcarea a 15 tancuri M1 Abrams și două vehicule de tractare, sosite în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu pe calea ferată, în cadrul unei operațiunii de dislocare a echipamentelor pentru o serie de exerciții ce vor avea loc în Poligonul de la Smârdan, în următoarele nouă luni.

Prezent la rampa feroviară de descărcare a echipamentelor, unde în cursul nopții de luni sosise garnitura de tren cu carele de luptă blindate și mașinile auxiliare, lt. col Jason Sabat, comandantul ‘Vulturilor luptători’ a declarat că tancurile M1 Abrams, cântărind fiecare câte 60 de tone, au traversat Oceanul Atlantic, la bordul unor nave de transport specializate, după ce au părăsit baza permanentă Fort Carson, din Colorado, în noiembrie. După ce au fost descărcate în Germania, coloana de mașini a pornit la drum pe calea ferată, către Polonia și în final Bulgaria.

Exercițiul la care vor participa efectivele militare americane va fi desfășurat alături de subunități de tancuri și infanterie mecanizată aparținând Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” și Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, din structura Forțelor Terestre Române. Exercițiul va avea loc începând cu 15 martie, în Poligonul Smârdan, fiind parte a angajamentului SUA privind asigurarea securității flancului estic al NATO, din cadrul Operațiunii Atlantic Resolve.

„Batalionul 1 ‘Vulturii luptători’ va staționa la țărmul Mării Negre, în România, timp de nouă luni după care vor fi înlocuiți de o altă unitate combatantă, care va fi dislocată aici cu propriile echipamente militare, iar noi vom încărca totul în vagoane și vom părăsi Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu”, a declarat ofițerul american.

În perioada următoare, la Mihail Kogăniceanu, vor mai sosi, tot pe calea ferată, mașini de luptă pentru infanterie M2 Bradley și obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MAN), dislocarea în România dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securității, asigurând oportunități de antrenament comun care vor spori capacitățile aliaților și partenerilor NATO, vor îmbunătăți interoperabilitatea și capacitatea generală a forțelor americane de a răspunde la o potențială criză.

Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel național, atât pe palierul politic, cât și militar. În acest context, prezența rotațională a forțelor americane pe teritoriul național și în regiunea Mării Negre, precum și sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităților naționale de apărare, au un rol esențial în actualul context de securitate din regiunea țării noastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS