10.4 C
Craiova
duminică, 31 mai, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Stenograme DNA care arată ce discutau Hrebenciuc şi Şova în toamna anului 2014: Amnistie şi graţiere obligatoriu!

Stenograme DNA care arată ce discutau Hrebenciuc şi Şova în toamna anului 2014: Amnistie şi graţiere obligatoriu!

Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc
Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc

Stenogramele unor discuţii dintre Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc, dezvăluite în 2014, arată cum se discuta despre amnistie, graţiere şi abrogarea abuzului în serviciu în PSD încă de acum câţiva ani.
În stenogramele dintr-o ordonanţă DNA din toamna anului 2014, Hrebenciuc apare promiţându-i lui Şova sprijin pentru şefia PSD în detrimentul lui Valeriu Zgonea şi Liviu Dragnea, în timp ce Şova vorbeşte despre o lege care să aprobe amnistia şi graţierea.
Cei doi discută şi despre „influenţarea şi luarea deciziilor (…) pentru obţinerea de foloase necuvenite, din cauza cărora, spune Hrebenciuc, „automat, suntem beliţi“. Şova afirmă apoi că este nevoie de modificarea legii, chestiune, care „trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă“, el adăugând că a vorbit „cu Victor“ să-l pună ministru la justiţie.

Stenograme din Ordonanţa DNA

HREBENCIUC: …Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că…
ŞOVA: Amnistie şi graţiere obligatoriu!
HREBENCIUC: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.
ŞOVA: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte – trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar…(…)
HREBENCIUC: Sigur, e corect aşa. Şi cum am vorbit cu tine la faza cu preşedintele şi modernizezi puţin – adică să mai fie şi activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forţă imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!
ŞOVA: Partidul merge. În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.
HREBENCIUC: Asta este problema.
ŞOVA: Este negativ.
HREBENCIUC: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! În rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea…
ŞOVA: Dar ce facem cu Vali?(…)
HREBENCIUC: Şi mai e Legea 78. Boss, Legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef- nu şef…
ŞOVA: De partid.
HREBENCIUC: …de partid’ nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
ŞOVA: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.
HREBENCIUC: Exact. Şi atunci, boss, asta este un articol doborâtor: orice telefon pe care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne’ pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare!
ŞOVA: Da, da.
HREBENCIUC: Deci, automat, suntem beliţi.
ŞOVA: Toţi!
HREBENCIUC: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune…
ŞOVA: Nu, codul integrităţii…
HREBENCIUC: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zic f. domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.
ŞOVA: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători – că sunt prieten, sunt 15 ani de bară – Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.
HREBENCIUC: Exact.
ŞOVA: Modificaţi legea.
HREBENCIUC: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.
ŞOVA: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.
HREBENCIUC: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.
ŞOVA: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

MAE: Au fost aduși acasă 98 de români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă revenirea în ţară a 98 de cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Republicii Austria şi al...