11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComercianții trebuie să accepte plata cu cardul în magazine

Comercianții trebuie să accepte plata cu cardul în magazine

Magazinele nu sunt obligate de lege  să ofere numerar celor care au carduri,  așa cum se credea inițial, ci acest lucru este opţional
Magazinele nu sunt obligate de lege să ofere numerar celor care au carduri, așa cum se credea inițial, ci acest lucru este opţional

Legea cash back a intrat în vigoare. Comercianții care au cifra de afaceri de peste 10.000 de euro trebuie să își instaleze POS-uri în magazine și să le permită clienților să achite produsele cu cardul de debit sau de credit. Problema este că toate aceste magazine trebuie să aibă conexiune la internet ca să poată să funcționeze POS-urile băncilor. Atenție! Comercianții nu sunt obligați să acorde numerar în magazin de până la 200 de lei, ci acest lucru este opțional.

Un act normativ obligă toate firmele care practică vânzarea cu amănuntul și care au o cifră de afaceri anuală de peste 10.000 de euro să accepte plata cu cardul de debit sau de credit în magazine, de la începutul acestui an. De asemenea, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor bancare. Numai că prevederea este greu de pus în practică așa de repede și nu au fost încă adoptate normele metodologice de aplicare. Este vorba despre Legea nr. 209/2016 care modifică OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017 și este cunoscută sub denumirea de „Legea cash back“. Inițial se discutase la nivel central că legea s-ar putea amâna, din cauza imposibilității de a fi pusă în aplicare din punct de vedere tehnic, în sensul că ar fi trebuit montate la comercianți și la instituțiile de credit mii sau zeci de mii de POS-uri, într-un timp foarte scurt. Guvernanții nu au amânat însă aplicarea acestei legi, la fel cum au făcut cu legislația privind casele de marcat cu jurnal electronic, astfel că mii de comercianți se văd puși în situația de a permite acceptarea cardurilor la plată.
Cum se procedează? Comercianții, instituțiile publice trebuie să încheie contracte cu băncile, iar instituțiile de credit sunt obligate ca în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii să le monteze firmelor și instituțiilor POS-uri (point of sales), adică acele dispozitive care permit efectiv plata cu cardul.
Totodată, comercianții trebuie să aibă un cont curent la banca respectivă care instalează POS-uri și, de asemenea, să aibă o conexiune la internet, pentru a putea funcționa dispozitivele respective. Unele bănci oferă gratuit POS-urile magazinelor, dar câștigă din comisioanele percepute clienților pentru diverse tranzacții sau plata cu numerar, comisioane ce pot fi între 0,7% și 1% din valoare. Alte bănci percep comisioane lunare de administrare pentru serviciul respectiv. De asemenea, unele bănci percep de la firme un tarif de chirie sau de custodie.
Societățile care au activitate de comerț cu amănuntul și care nu acceptă plata cu cardul pot fi amendate cu sume între 5.000 și 7.500 de lei, iar instituțiile publice pot primi amenzi de la 20.000 la 50.000 de lei.

Comercianții nu sunt obligați să elibereze numerar clienților

Persoanele juridice din rândul comercianților și instituțiile enumerate mai sus „oferă serviciul de avans în numerar la terminalele de plată, în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante (cu băncile) și pot acorda avansuri în numerar“, se arată în Legea cash back, adică posesorii de carduri pot retrage numerar din magazin ca de la bancomat. Magazinele care oferă posibilitatea retragerii de numerar trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului, în sensul că trebuie informat clientul inclusiv despre comisioanele percepute pentru tranzacția respectivă.
Avansul respectiv se evidențiază distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 200 de lei. După cum este exprimarea în lege „nu este obligat comerciantul să ofere acest serviciu de eliberare de numerar, ci se spune clar că se pot acorda avansuri în numerar. Era și imposibil să fie o chestiune obligatorie. Poate că la un magazin dintr-o comună anume încasările pe toată ziua să fie de 300 de lei, iar dacă vin cinci – șase persoane să retragă un avans de câte 200 de lei este imposibil să le asigure la toți“, a precizat managerul firmei de audit și consultanță Professional Consulting, Radu Buziernescu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV.
Chiar și în lege se precizează ce se întâmplă în cazul în care firma nu are bani suficienți în casierie pentru a acorda astfel de avansuri: „În cazul în care suma existentă în casă, la dispoziția comercianților acceptanți de carduri, nu acoperă suma solicitată de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibilă“.

Comisioanele, la vedere!

Conform legii, firmele trebuie să îi informeze pe clienți privind comisioanele percepute la retragerea de numerar direct din magazin, ca de la bancomat. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat. La un avans de 200 de lei retras de un posesor de card în numerar, comerciantul poate încasa un comision de maximum doi lei de la persoana care deține cardul și să evidențieze acel comision pe bon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS