Acasă Actualitate Românii produc cele mai puține deșeuri municipale pe cap de locuitor din...

Românii produc cele mai puține deșeuri municipale pe cap de locuitor din UE, dar nu le reciclează

-

Cu mai puțin de 300 de kilogram pe cap de locuitor România și Polonia au fost în 2015 țările din Uniunea Europeană cu cele mai mici cantități de deșeuri generate, la polul opus fiind Danemarca (789 de kilograme pe cap de locuitor), arată datele publicate luni de Eurostat. După cum informează tvr.ro, la nivelul Uniunii Europene, cantitatea de deșeuri municipale generată a fost de 477 kilograme pe cap de locuitor, în scădere cu 9% comparativ cu vârful de 527 kilograme pe cap de locuitor înregistrat în 2002, dar în creștere comparativ cu 474 kilograme în 2014, fiind vorba de prima creștere anuală înregistrată după 2007.

De asemenea, datele Eurostat arată că în 2015, la nivelul UE, 29% din deșeurile municipale au fost reciclate, alte 28% au fost depozitate în gropile de gunoi, 26% au fost incinerate și 17% au fost transformate în compost. În rândul statelor membre, reciclarea și compostarea au reprezentat peste două treimi din tratarea deșeurilor în Germania (68%), și pentru mai mult de jumătate în Austria și Slovenia (ambele 58%), Belgia (55%)și Olanda (52%).

În cazul României, datele Eurostat, care datează din anul 2014, arată că marea majoritate a deșeurilor au fost depozitate în gropi de gunoi, ponderea reciclării sau compostării fiind zero.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare și reciclare din masa totală a cantităților de deșeuri (hârtie, metal, plastic și sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri ne-periculoase provenite din activități de construcție și demolări, 60% valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională. De asemenea, țara va trebui să atingă, anual, o cantitate colectată de deșeuri electronice de 4 kg/locuitor și să colecteze separat bio-deșeurile în vederea compostării și fermentării acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

Prima investiție realizată de un rezident al High-Tech Industry Park (HTIP) la Craiova

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Dolj Cosmin Vasile a participat, miercuri după-amiază, la evenimentul prilejuit de inaugurarea primei investiții realizate de un rezident...