15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestigaţii în piaţa de energie electrică, după ce preţurile au ajuns maxime istorice

Investigaţii în piaţa de energie electrică, după ce preţurile au ajuns maxime istorice

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au precizat luni, pentru Mediafax, că instituţia lucrează împreună cu ANRE şi analizează contractele încheiate la preţuri maxime istorice pe bursa de energie, suspecte că s-ar fi încălcat legislaţia.

Pe fondul unui consum ridicat şi al unei cereri de energie electrică ajunse la cote fără precedent, în ultimele zile s-a ajuns la preţuri de până la opt ori mai mari decât în zilele obişnuite de peste an, iar autorităţile din domeniu au demarat investigaţii pentru a stabili dacă aceste tranzacţii au respectat normele legale. Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au început astfel de investigaţii, vizând două tranzacţii care au depăşit preţul normal al energiei.

La momentul transmiterii acestei ştiri, încă nu este clar dacă scumpirile de la nivelul bursei de energie se vor transmite şi pe facturile emise populaţiei, dar autorităţile au dat recent asigurări că populaţia nu va resimţi niciun şoc în urma creşterilor de preţuri.

„Vreau să precizez că aceste costuri suplimentare nu se vor reflecta în facturile emise populaţiei. Am vorbit şi cu dl Havrileţ (n.n. – preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ) şi el a fost ferm împotrivă, nu a fost de acord ca aceste costuri să se transmită la populaţie. Deci aceste costuri vor fi pe reţele, dar nu vor ajunge la populaţie”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu, la începutul lunii ianuarie, după întrunirea primei şedinţe a Comandamentului Energetic de Iarnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS