Acasă Actualitate Apicultorii vor protesta în stradă, dacă nu primesc ajutorul de minimis pentru...

Apicultorii vor protesta în stradă, dacă nu primesc ajutorul de minimis pentru 2016

-

Președintele Federației Agrostar, Ștefan Nicolae, a declarat astăzi, la Craiova, unde a participat la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din România, că în situația în care Ministerul Agriculturii nu va accepta să le acorde apicultorilor ajutorul de minimis pentru pierderile avute în anul 2016, aceștia ar putea protesta în stradă, scrie Agerpres.

Nicolae a afirmat că apicultorii nu au primit până acum ajutorul de minimis „pentru că nu s-a dorit”, în condițiile în care anul 2016 a fost unul dificil și pentru ei.

Ștefan Nicolae a subliniat că procesul de înființare a Sindicatului Apicultorilor din România de către Dănuț Puișoru la Râmnicu Sărat și constituirea de filiale ale acestuia în toată țara este cel mai important moment din agricultura României la începutul anului 2017.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, declara în luna august că producția de miere va scădea în 2016 la mai puțin de jumătate față de media ultimilor ani, din cauza vremii nefavorabile care a afectat „dramatic” efectivele de albine.

ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obținerea unui sprijin financiar, dar apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de minimis de 15 lei pe stup.

În context, fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, anunța în luna noiembrie că nu poate plăti ajutoarele de stat promise apicultorilor și nici producătorilor agricoli afectați de secetă, deoarece aceștia nu au venit cu date contabile comparative prin care să justifice că au înregistrat daune, iar simpla declarație a fermierilor „nu reprezintă o bază legală”.

Federația Agrostar, la care Sindicatul Apicultorilor din România este afiliat ca organizație sindicală reprezentativă la nivel național, numără în prezent 50.000 de membri — agricultori din toate ramurile, fiind afiliată pe plan intern la Blocul Național Sindical, iar pe plan extern la Federația Europeană a Sindicatelor din Agricultură, Turism și Alimentație cu sediul la Bruxelles.

 

ȘTIRI VIDEO GdS