17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateONU reafirmă că tortura este ilegală însă evita să îl critice pe Trump pentru remarcile privind "utilitatea" ei

ONU reafirmă că tortura este ilegală însă evita să îl critice pe Trump pentru remarcile privind „utilitatea” ei

Organizaţia Naţiunilor Unite a reafirmat vineri că tortura este ilegală şi că refugiaţii merită protecţie, evitând totodată să îl critice direct pe preşedintele Donald Trump pentru remarcile privind „utilitatea” torturii, informează HotNews.ro.

Mai multe organizaţii pentru drepturile omului au denunţat poziţia lui Trump faţă de tortură şi au avertizat faţă de restaurarea programului CIA de detenţie în închisori secrete, destinate interogării suspecţilor de terorism. Trump revizuieşte şi cheltuielile, inclusiv cele cu ONU, unde SUA este cel mai mare donator.

„Legislaţia internaţională care apară drepturile omului este clară asupra interzicerii absolute a torturii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU Rupert Colville într-o informare de presă.

Întrebat în repetate rânduri despre remarcile făcute de Trump săptămâna această, indicând că tortura „funcţionează”, Colville a notat că mai mulţi senatori cunoscuţi din SUA, inclusiv republicanul John McCain, el însuşi o victima a torturii, precum şi democrată Dianne Feinstein, care a condus anchetă asupra programului CIA în timpul mandatului lui Bush, au avut declaraţii publice pe acest subiect.

Este încă foarte devreeme, în termenii interacţiunii dintre biroul pentru drepturile omului a ONU şi nouă administraţie americană, a declarat reprezentantul ONU. „Rămâne să determinăm ce va fi eficient din punct de vedere strategic”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS