11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncendii masive de vegetație în Chile

Incendii masive de vegetație în Chile

În ultimele zile s-au extins incendiile de vegetație foarte puternice care afectează grav o suprafață de aproximativ 273.533,7 de hectare din Chile. S-au emis alerte de Cod Roșu de incendiu pentru regiunile O’Higgins și Biobío, provincia Melipilla și localitățile: Los Vilos (Coquimbo), Valparaíso, Casablanca, La Ligua, Hijuelas, Quillota, Quilpué y Limache (Valparaíso); Alhué, San Pedro, Pirque, Curacaví, Buin, Paine, San José de Maipo (Metropolitana); Vichuquén, Hualañé, Licantén, Empedrado, San Javier, Cauquenes y Constitución (Maule) și alerte Cod Galben pentru: regiunile Maule și La Araucania și provincia Cordillera (Metropolitana).
Este posibil ca unele șosele din zona afectată să fie închise circulaţiei rutiere sau serviciile de telefonie mobilă să fie întrerupte.

5184
Au sosit ajutoare din Franţa, Peru, Mexic şi Statele Unite ale Americii. Pompierul Hernán Avilés González a murit după ce a salvat din flăcări o familie prinsă între ruinele locuinţei lor din Santa Olga. Autorităţile au anunţat decesul altor nouă persoane. Primarul localităţii Constitutión, Carlos Valenzuela, a spus reporterilor:  “Este un adevărat iad. Suntem depăşiţi de situaţie”. Pompierii au salvat şi alte 256 de persoane ale căror locuinţe au fost mistuite de flăcări.

Cetățenii români afectaţi de situaţia din atenţionare pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon ale Ambasadei României la Santiago de Chile: 0056 222 323 441, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Santiago de Chile: 0056 981 397 854.
Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.conaf.cl/situacion-nacional-de-incendios-forestales/  şi  www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS