Iohannis: CEDO reprezintă un pilon central al Consiliului Europei

Foto: evz.ro


Președintele României, Klaus Iohannis, întreprinde, în perioada 24-25 ianuarie, o vizită oficială la Consiliul Europei, la Strasbourg, potrivit unui comunicata al Administeraţiei Prezidenţiale.

Președintele României a avut ieri întrevederi cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, Președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei, Gianni Buquicchio, și Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Guido Raimondi.

Cu prilejul întrevederii cu Secretarul General al Consiliului Europei, domnul Thorbjørn Jagland, Președintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru excelenta colaborare bilaterală pe parcursul celor aproape 24 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei, salutând dialogul constant și semnificativ cu România al înaltului oficial.

Președintele României a evidențiat pașii importanți făcuți de țara noastră în domeniul reformei judiciare și în special al luptei împotriva corupției, care trebuie continuată.

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat satisfacția pentru vizita pe care Secretarul General al Consiliului Europei urmează să o efectueze la București, în luna aprilie a.c., cu ocazia Conferinței dedicate dezbaterii rolului majorității și opoziției într-o societate democratică, organizată împreună cu Comisia de la Veneția, sub patronajul Preşedintelui României și al Secretarului General al Consiliului Europei.

Cei doi oficiali au avut de asemenea și un schimb de opinii despre dosare de interes la nivel regional, cu accent pe Republica Moldova. Secretarul General al Consiliului Europei a mulțumit României pentru găzduirea la București a Biroului Programului de combatere a Criminalității Cibernetice a Consiliului Europei.

Președintele României a exprimat sprijinul țării noastre pentru organizarea în 2019 a unui nou Summit al Consiliului Europei.

Cu prilejul întrevederii cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, Klaus Iohannis a transmis aprecierea și sprijinul României pentru activitatea Comisiei de la Veneția, care s-a dovedit a fi un partener de încredere pentru statul român. Șeful statului a evidențiat totodată angajamentul solid al României pentru respectarea statului de drept și a valorilor democratice. Președintele Comisiei de la Veneția a subliniat rolul important al Comisiei în sprijinirea, de-a lungul timpului, a reformelor constituționale din România.


Totodată, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Buquicchio au discutat despre organizarea în comun a Conferinței dedicate dezbaterii rolului majorității și opoziției într-o societate democratică, găzduită în aprilie, la București.

În cadrul întrevederii cu Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Guido Raimondi, șeful statului a salutat progresele esențiale atinse în ultimii ani în cadrul activității Curții, inclusiv din perspectiva îmbunătățirii eficienței sale, exprimând convingerea că CEDO reprezintă un pilon central al Consiliului Europei. Președintele Klaus Iohannis a transmis aprecierea pentru eforturile Curții în implementarea, în cadrul statelor membre ale Consiliului Europei, a sistemului instituit de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Președintele CEDO a exprimat aprecierea pentru cooperarea dintre România și Curte, țara noastră fiind un susținător ferm al procesului de reformă a CEDO.

Cei doi înalți oficiali au discutat, totodată, despre aspecte relevante privind jurisprudența CEDO, inclusiv cu privire la România.

În contextul vizitei la Strasbourg, Președintele Klaus Iohannis a mai participat, alături de Președintele Republicii Cipru, stat care deține Președinția-în-exercițiu a Consiliului Europei, și de Secretarul General al organizației, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, prilej cu care a rostit o alocuțiune. În continuarea evenimentului menționat, șeful statului a inaugurat la sediul Consiliului Europei, expoziția de documente de arhivă și fotografii dedicată victimelor Holocaustului, cu titlul „Educație și Memorie. Holocaustul în România”, concepută de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Cele două teme majore ale expoziției reflectă preocupările actualei președinții române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) – Educația despre Holocaust în România, atât la nivel tradițional, cât și în pregătirea funcționarilor publici, și Memoria Holocaustului din România în 2016, reflectată sub forma stilizată a hărții care arată locurile unde s-a petrecut Pogromul de la Iași, de la care s-au marcat anul trecut 75 de ani.

Programul a cuprins și o întrevedere cu personalul român care lucrează la Consiliul Europei și cu reprezentanți ai comunității de români din zona Alsaciei. Cu prilejul acestei întrevederi, desfășurată simbolic în ziua aniversară a Unirii Principatelor Române de la 1859, șeful statului a transmis un mesaj de respect și încredere în capacitatea românilor din afara granițelor de a reprezenta cu cinste și responsabilitate România, ca veritabili ambasadori ai acesteia și purtători de mesaj ai unei Românii europene.

Președintele României va susține astăzi un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la invitația Preşedintelui acestui for, Pedro Agramunt, urmată de o sesiune de întrebări ale membrilor APCE și răspunsuri. De asemenea, va avea o întrevedere cu Președintele APCE.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 25 ianuarie 2017

Actualitate

» Guvernul german introduce o taxă pe autostrăzi pentru automobiliştii străini
» Şeful comisiei de control: Bugetul SRI va fi cu 9,4% mai mic decât anul trecut
» Washington Post: Donald Trump ia în calcul redeschiderea închisorilor secrete ale CIA
» Hellvig: Suntem martori în aceste zile la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent la adresa SRI
» Parchetul General a transmis CSM un punct de vedere critic cu privire la grațiere și modificarea codurilor penale
» Cameră: Ordonanțele privind achiziționarea “Cumințeniei Pământului”, respinse de comisie
» 28 de morţi în urma unui atentat comis de islamişti în Somalia
» DNA: Raportul MCV atrage atenţia asupra atacurilor puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar
» Atenţionare de călătorie în Ungaria. Trafic restricţionat pentru anumite autovehicule
» CSM – aviz negativ pe proiectele de OUG privind grațierea și modificarea Codurilor penale
» S-a prelungit cu două zile termenul de depunere a declaraţiilor fiscale şi plata creanţelor scadente
» UE prelungeşte cu trei luni a controalele la anumite frontiere din Spațiul Schengen
» MCV/România: Comisia Europeană recomandă punerea în aplicare în continuare a strategiei naționale anticorupție
» CFR Călători a încheiat anul trecut cu un profit de 33 de milioane de lei
» Iohannis: CEDO reprezintă un pilon central al Consiliului Europei

Local

» Pieton lovit de un şofer care nu şi-a curăţat gheaţa de pe parbriz
» Un şofer fără permis a făcut prăpăd în trafic
» Cad capete la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Măciuca
» Olt: Victima accidentului grav produs ieri la Grădinari este medic legist la Slatina
» Vâlcea: Suspecţi de furturi şi tâlhării, reţinuţi de poliţişti

Dolj

» Imobiliare în stil italian: Cum au fost păcăliți 11 craioveni de afaceristul Emilio
» Albanez condamnat la Craiova pentru mituirea a doi polițiști de frontieră
» Centura Craiova Sud a rezistat doar o lună
» Semafoare importante din Craiova, încă nefuncţionale
» Cartierul chinezesc – ori la bal, ori la spital
» Terenurile de sport din școlile craiovene, în paragină
» Întreruperi energie electrică de mâine
» IPJ Dolj şi-a prezentat bilanţul pe anul 2016
» Craiova: Concurs de scrisori de dragoste „Dragul meu… Draga mea”, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”

Gorj

» CEO, parte civilă în procesul directorului Daniel Antonie
» Disponibilizări colective la Întreprinderea de Drumuri şi Poduri Gorj
» Gorj: Educatoare anchetată pentru că ar fi furat lapte şi cornuri de la copii
» Gorj: Concurs pentru şefia Secţiei ORL din Spitalul Judeţean din Târgu Jiu
» 15 spaţii de joacă noi, în municipiul Târgu Jiu
» Anchete sociale pentru repartizarea de locuinţe sociale şi ANL

Sport

» Cantonament aproape perfect pentru trupa lui Mulțescu
» Șoavă, mulțumit de lot
» Podărenii vor în prima jumătate a clasamentului
» Stoican face treabă cu noii panduri
» Marius Toma: Clubul SCM Craiova trebuie restructurat
» Fotbal / CS Universitatea Craiova, victorie și în cel de-al doilea amical al zilei
» Volei (m): Craiova – Galaţi, scor 1-3, în semifinalele Cupei României
» Fotbal / Ivan, omul meciului cu RZ Pelletz WAC
» Fotbal / Napoli a eliminat-o pe Fiorentina din Cupa Italiei

Bani & Afaceri

» „Eu ce plătesc la stat: impozit specific, pe profit sau pe venit?“

Educatie

» Elevii vor susține examenele naționale după noi cerințe
» Profesorii, în competiția pentru expertiza în management
» Școli și grădinițe din Craiova, în locații provizorii

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top