16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul german introduce o taxă pe autostrăzi pentru automobiliştii străini

Guvernul german introduce o taxă pe autostrăzi pentru automobiliştii străini

Cabinetul german a aprobat miercuri planurile referitoare la introducerea unei taxe pe autostrăzi pentru autoturisme, după ce a soluţionat o dispută cu Comisia Europeană, care s-a arătat îngrijorată de faptul că noua taxă este discriminatorie pentru şoferii străini, transmite agenţia Reuters, citată de adevarul.ro.

Potrivit noilor planuri, Germania va introduce o taxă pe autostrăzi pentru autoturismele înmatriculate în străinătate, iar nivelul acesteia va varia în funcţie de criteriile de mediu. Astfel, taxa va fi mai mică în cazul autoturismelor care poluează mai puţin. Nivelul maxim al taxei pentru un vehicul înmatriculat în străinătate va fi de 130 de euro pe an. Şi în cazul vehiculelor înregistrate în Germania se va achita această taxă, însă cum ea va putea fi dedusă din taxa anuală pe autovehicul, numai şoferii străini vor fi cei care o vor plăti efectiv. Ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a afirmat că noul sistem reprezintă o modificare majoră deoarece transferă povara pentru finanţarea drumurilor către utilizatori. „Pentru şoferii germani nu vor fi costuri suplimentare. De asemenea, cei care au un vehicul prietenos cu mediul vor plăti mai puţin“, a spus Dobrindt.

Comisia Europeană a precizat că planurile originale, aprobate de Parlamentul german în 2015, erau discriminatorii şi încălcau legislaţia UE, însă cele două părţi au ajuns la un punct de vedere comun luna trecută. Noua taxă va intra în vigoare după alegerile legislative care vor avea loc la nivel federal în Germania în luna septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS