3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSM - aviz negativ pe proiectele de OUG privind grațierea și modificarea Codurilor penale

CSM – aviz negativ pe proiectele de OUG privind grațierea și modificarea Codurilor penale

Consiliul Superior al Magistratilor a avizat negativ, in plen, cele doua proiecte de ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere si pentru modificarea Codului Penal, informeaza Digi24. Procurorul general Augustin Lazar a confirmat deciziile CSM. Avizul CSM este consultativ. Potrivit Hotnews.ro, şedinta plenului a durat aproximativ o jumatate de ora. La iesirea din sediul CSM, procurorul general, Augustin Lazar, a declarat ca decizia de fi avizate negativ cele doua proiecte de ordonanta a fost luata cu majoritate de voturi.
Inainte de vot, Lazar a spus ca adoptarea celor doua acte normative ar duce la reconsiderarea aprecierilor pozitive din raportul MCV.

„Raportul MCV pune in evidenta faptul ca autoritatile statului roman au obtinut rezultate bune si foarte bune. Sunt progrese remarcabile care au fost obtinute de institutiile romanesti in lupta contra coruptiei si criminalitatii in general. Remarc unele proiecte cum ar fi acele proiecte de acte normative si care daca ar fi adoptate, ar conduce la o reconsiderare a aprecierilor pozitive care s-au facut pana acum”, a aratat Augustin Lazar, inainte de inceperea sedintei plenului CSM.

Intrebat ce parere are despre proiectul de ordonanta care ar injumatati pedepsele violatorilor de peste 60 de ani, Lazar a spus ca „nu ar trebui sa ne gandim la aceste aspecte cand societatea romaneasca se confrunta cu un val de criminalitate, cand ne asteptam la alt val de criminalitate, cu terorism, cu tot felul de probleme de criminalitate transfrontaliera, criminalitate violenta, noi acum sa ne gandim la acte de clementa… Observati ce se intampla intr-o lume dinamica, in care oamenii circula peste tot, cand sunt diverse semne de nervozitate nu numai la noi, in Europa si in lumea intreaga”.

Sedinta plenului Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in care au fost avizate negativ proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarile codurilor penale a avut loc miercuri, fara ministrul Justitiei, Florin Iordache.

Ministrul Justitiei este membru de drept al CSM, dar nu este obligat sa vina la sedintele plenului Consiliului.

La sedinta au participat, pe langa membrii CSM, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, si procurorul general, Augustin Lazar.

Proiectele de OUG privind gratierea si modificarile codurilor penale au fost transmise de Ministerul Justitiei pe 19 ianuarie la CSM pentru avizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS