11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateONU anunță măsuri pentru protejarea funcționarilor săi care denunță iregularități

ONU anunță măsuri pentru protejarea funcționarilor săi care denunță iregularități

Secretarul general al ONU, António Guterres, a anunțat luni noi măsuri pentru protejarea funcționarilor săi care denunță iregularități în cadrul organizației și cooperează în anchete, informează EFE.

Noile măsuri aprobate de Guterres vor permite ca Biroul de Etică și Biroul de Supervizare Internă ale ONU să poată lua măsuri preventiv pentru a proteja un angajat care riscă represalii, fără ca în prealabil angajatul respectiv să fie obligat să sesizeze cele două instituții. Noua politică garantează totodată protecție pentru denunțătorii care dezvăluie iregularități comise nu doar de către personalul ONU, ci și de către contractori sau de către forțele de menținere a păcii din alte organizații.

Decizia lui Guterres survine după răsunătorul scandal care a afectat Națiunile Unite în 2015, când un funcționar ONU, Anders Kompass, a transmis autorităților franceze un raport intern al organizației cu privire la presupuse cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor comise de militari francezi desfășurați în Republica Centrafricană. Kompass a fost suspendat din funcție deoarece superiorii săi au considerat că acesta a încălcat procedurile ONU, însă în urma unei anchete independente solicitate chiar de ONU s-a ajuns la concluzia că funcționarul a procedat corect.

Sursa: AGERPRES

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS