Acasă Actualitate Kovesi: Nu am de ce să îmi dau demisia că am deranjat...

Kovesi: Nu am de ce să îmi dau demisia că am deranjat inculpați

-

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, afirmă, într-un interviu acordat ieri Agerpres, că nu își va da demisia din fruntea DNA pentru că „a deranjat inculpați“.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, susține, într-un interviu acordat ieri Agerpres, că nu a participat la evenimente private organizate de persoane cu dosare penale, ci doar la cele ale unor instituții publice sau ale șefilor de instituții, unde nu poate „să cenzureze“ lista invitaților.
„Este ciudat pentru mine să constat acum ce mulți prieteni am avut, bineînțeles, în ghilimele. În calitatea mea instituțională, de-a lungul timpului, am fost invitată la anumite evenimente organizate de șefi de instituții, organizate de instituții publice, de ambasade, evenimente publice sau evenimente mai restrânse, la care eu am și participat. Am dat curs acestei invitații pentru că una din atribuțiile mele ca șef al DNA este aceea de a reprezenta instituția. Am participat la evenimente la care am fost invitată în calitatea mea instituțională și la care au participat, de-a lungul timpului, politicieni sau persoane care nu aveau dosare penale la acel moment, ulterior au avut dosare penale în DNA sau la alte instituții“, a afirmat Kovesi, întrebată dacă a participat la evenimente private alături de politicieni.
Ea a admis că la evenimentele publice la care a participat s-a întâlnit și cu persoane cercetate de DNA.
„Sigur, la astfel de evenimente m-am întâlnit și cu persoane care erau investigate de către DNA, mai ales evenimente publice. Însă eu, la astfel de evenimente unde sunt invitată, nu pot să cenzurez lista de invitați. Nu pot să spun: «O persoană vine sau nu vine că eu sunt din DNA și persoana respectivă poate odată va fi investigată de DNA sau este investigată de DNA», Dar acest lucru, faptul ca am participat la evenimente organizate de șefi de instituții sau de instituții publice, nu înseamnă că mă face prietenă cu acele persoane. Nu înseamnă că, dacă este o poză de grup sau o poză făcută la un anumit eveniment, eu sunt prietenă cu toate persoanele din acel grup. Eu nu am avut întâlniri private cu Sebastian Ghiță, nu am mers în concedii cu Sebastian Ghiță, nu am mers în excursii cu acesta. Nu am vorbit prin telefon sau prin mail cu acesta. Nu am participat la evenimente private organizate de el. Nu am fost și nu sunt prietenă și nici nu voi fi prietenă cu acesta“, a precizat șefa DNA.
Referitor la participarea la petreceri private sau de familie, Laura Codruța Kovesi respinge prezența sa la evenimente organizate de persoane cu dosare penale.
„Cred că o să fie singura dată când o să comentez ce fac eu în timpul liber, pentru că ceea ce se întâmplă în spațiul privat al oricărui demnitar trebuie să rămână acolo. Însă, vă spun că la evenimente private, organizate de persoane care au dosare penale, au avut dosare penale sau care sunt investigate de DNA, nu am participat. Am participat la evenimente private organizate de șefi de instituții sau de reprezentanți ai unor instituții publice, dar nu la evenimente organizate în mod privat de Sebastian Ghiță sau de alte persoane pe care le cercetăm“, a mai spus Kovesi.
Despre eventuale întâlniri cu fostul deputat Sebastian Ghiță, înainte ca acesta să aibă calitatea de inculpat, Kovesi afirmă că nu a avut cu acesta întrevederi private.„Nu au existat niciun fel de întâlniri private în niciun loc. Întâlnirile pe care le-am avut au fost la sediul unor instituții publice sau organizate de șefi ai unor instituții publice. Nu am avut întâlniri private“, a declarat procurorul-șef al DNA.

Kovesi consideră că și-a făcut treaba pentru care a fost numită și pentru care este plătită

„Nu, de ce să îmi dau demisia? Pentru că mi-am făcut treaba? Pentru că am deranjat inculpați? De asta să îmi dau demisia? Nu, nu îmi dau demisia. Am fost numită procuror-șef la DNA ca să-mi fac treaba. Și treaba DNA e să investigheze fapte de corupție la nivel înalt. Asta am făcut. Pentru acest lucru sunt plătită. Nu am de ce să îmi dau demisia că am deranjat inculpați“, a declarat șefa DNA, întrebată dacă intenționează să își dea demisia ca urmare a recentelor scandaluri.
Ea a recomandat să se facă un calcul al averilor persoanelor pe care DNA le investighează și care „își permit să plătească firme pentru intimidare“.
„Așa, pentru cine interesează, poate să facă un calcul foarte sumar cu averile pe care le au câțiva dintre inculpații investigați de DNA în ultimii doi ani. O să vedeți ce sumă colosală se adună. Inculpați care-și permit să plătească firme pentru intimidare, pentru hărțuire, să plătească firme pentru lobby ca să se emită tot felul de rapoarte și de presiuni publice asupra procurorilor și judecătorilor, asupra sistemului judiciar“, a adăugat Kovesi.
Șefa DNA atrage atenția că „atacurile“ vizează tot sistemul judiciar.
„Aceste atacuri nu vizează doar DNA sau persoana mea sau procurori din DNA, vizează tot sistemul judiciar. Păi, când faci afirmații neadevărate că un dosar este fabricat, în condițiile în care un dosar este judecat de instanțe diferite, în componențe diferite, de judecători de la diferite nivele ale instanțelor de judecată, vorbim despre o presiune asupra întregului sistem judiciar. Cine are interes să destabilizeze sistemul judiciar? Cine are interes să decredibilizeze sistemul judiciar? În ultima perioadă, nu s-a mai vorbit despre termenele de judecată, despre anumite dosare care au fost făcute. Tot ce spun inculpații este luat câteodată cu titlu de adevăr. Noi nu putem să ieșim să comentăm acuzațiile care ni se aduc în spațiul public de persoane pe care le cercetăm. Noi putem să dăm replică doar în dosare, prin probele pe care le avem, prin răspunsurile la excepțiile și cererile pe care aceștia le invocă, la solicitările pe care judecătorii ni le trimit“, a mai afirmat procurorul-șef al DNA.
Întrebată dacă i-a cerut cineva demisia, Kovesi a răspuns negativ.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Aveţi grijă de valorile din viaţa voastră. Aveţi ocazia să conştientizaţi de ce aveţi nevoie pentru a obţine pe viitor un...

Cât ne ajută exercițiile oculare?

Tensiunea acumulată într-o zi la nivelul ochiului, fie după statul cu orele în fața calculatorului, TV, citit, scris, limitează flexibilitatea...