10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePetre Roman, inculpat oficial în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Petre Roman, inculpat oficial în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Fostul premier Petre Roman a fost marţi dimineaţă la Parchetul General pentru audieri. Potrivit site-ului stiri.tvr.ro, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Petre Roman a declarat la ieşirea din Parchetul General că şi-a menţinut afirmaţiile anterioare pe această temă.

„N-am vorbit despre nimic, iar declaraţia pe care am dat-o şi care vă stă la dispoziţie, după cum bine ştiţi, este cea pe care am menţinut-o şi astăzi. Asta e tot”, a spus Petre Roman după audieri.

18 demnitari din conducerea de atunci a statului român şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, sunt acuzati de infracţiuni contra omenirii şi de reprimarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

Luni a fost chemat la Parchetul General şi fostul preşedinte Ion Iliescu. Procurorii militari i-au adus la cunoştinţă că are calitatea de inculpat.

Săptămâna trecută, procurorii militari i-au audiat pe Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma şi Adrian Sârbu.

Procurorii militari susţin că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat „un atac generalizat şi sistematic” lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Capitalei.

Potrivit anchetatorilor, în atac au implicat forţe armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, peste 10 mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

4 oameni au murit atunci. Peste 1.000 au fost bătuţi şi arestaţi ilegal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS