15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de români au petrecut Revelionul pe rit vechi, în Serbia

Sute de români au petrecut Revelionul pe rit vechi, în Serbia

Într-o atmosferă de senzaţie, cu muzică, bucate alese şi multă voie bună sute de români au sărbătorit încă o dată Revelionul, de această dată pe rit vechi, în Serbia

Pe ideea două revelioane într-un an nu strică niciodată, câteva sute de români din Mehedinţi au trecut graniţa la vecinii sârbi, care noaptea trecută au sărbătorit trecerea în anul 2017, după calendarul Iulian. Şi au fost atât de numeroşi că restaurantele şi hotelurile au fost pline mai mult de români decât de vecinii de la sud de Dunăre, care probabil au ales să petreacă în familie. Desigur, cum ştiau din experienţele trecute că românii sunt mari amatori de petreceri în care să se simtă cât se poate bine, gazdele s-au străduit să facă atmosfera cât mai plăcută. Dincolo de meniul bogat, distracţia a fost întreţinută de solişti talentaţi din ţara vecină, care au avut desigur în repertoriu şi melodii în limba română. Nu în ultimul rând, i-au atras pe români cu tarifele, deoarece petrecerea de Revelion pe rit vechi a plecat în restaurantele sârbeşti de la modica sumă de optsprezece euro, iar maximul a fost de 50 de euro în restaurantele hotelurilor de patru stele, unde oaspeţii au avut inclus şi un loc de cazare ca să se odihnească după noaptea de petrecere. Tarife mult mai mici în comparaţie cu cele practicate în restaurantele româneşti din Drobeta-Turnu-Severin, care au organizat petreceri de Revelionul pe rit vechi.

Peste 100 de pensionari au petrecut Revelionul în orașul Kladovo

La un tarif de doar 18 euro, un grup de peste 120 de pensionari din Drobeta-Turnu-Severin au mai petrecut încă o dată Revellionul într-un restaurant aflat la câţiva km de oraşul Kladovo. „Da, mai trecem încă o dată în 2017, pentru că viaţa merită celebrată în fiecare zi şi atunci am profitat de acest moment şi am venit să sărbătorim cu vecinii noștri. Ne simţim extraordinar, întotdeauna în Serbia m-am simţit exttraordinar. Oamnii sunt  binevoitori, meniul este bogat şi diverisificat”, ne-a declarat o doamnă, foarte încântată de petrecere. „E pe stil vechi petrecerea asta, ne simţim super, muzica este bună, meniul încă nu am apucat să-l savurez, pentru că abia am venit dar sunt sigur că e bun, dar totul pare la superlativ. Este prima dată când vin, dar nu mă aşteptam să fie atât de bine, iar preţurile sunt mult mai bune decât în restaurantele noastre. Vă daţi seama, să petreci o noapte cu 18 euro, mai puţin de 100 de lei”, a fost declaraţia unui alt român venit la petrecere. „Suntem o organizaţie de pensionari din Drobeta-Turnu-Severin, care venim pentru al treilea an consectiv aici în Serbia să petrecem Revelionul pe stil vechi. Suntem foarte încântaţi, întotdeauna ne simţim foarte bine, serviciile sunt bune, muzica la fel”, a declarat Caterina Motorga, liderul organizaţiei de pensionari.

Printre oaspeţii veniţi din ţară au fost sârbi la petrecere, dar şi etnici români din ţara vecină. „Sărbătorim Revelionul pe calendarul Iulian, care în fiecare an se slăveşte aici împreună, românii din Valea Timocului, în special românii din Kladovo şi românii de peste Dunăre. În această noapte  le dorim la toţi fericire şi sănătate ca să petrecem şi în anii care vin împreună, atât aici la noi în Serbia, dar şi în România” a spus Tihan Matasarevici, preşedintele Asociaţiei Dunărea a românilor din Serbia.

Într-un alt restaurant, petrecerea de Revelion a costat 30 de euro, dar oaspeţii au avut inclusă şi o noapte de cazare, pentru că după ce s-au distrat până dimineaţa, cu bucate alese şi muzică bună, revenirea acasă ar fi fost obositoare.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS