Acasă Actualitate Doi foști manageri de la Spitalul „Sf. Ioan“, condamnați la închisoare pentru...

Doi foști manageri de la Spitalul „Sf. Ioan“, condamnați la închisoare pentru corupție

-

Alexandru Ciocâlteu, fost manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan“ din Capitală, a fost condamnat marți de Tribunalul București la trei ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În același dosar, Petruța Lazăr, la data faptelor manager, ulterior director economic la același spital, a primit patru ani și opt luni închisoare cu executare, tot pentru luare de mită.
Instanța a mai dispus menținerea controlului judiciar și a sechestrului asigurător până la concurența sumei de 509.000 lei pentru ambii inculpați.
Decizia nu este definitivă.
Potrivit DNA, în anul 2008, în urma unei înțelegeri prealabile, Petruța Lazăr, în calitate de manager interimar, a pretins de la reprezentantul unei firme, cu titlu de mită, un procentaj de 5% din valoarea unui contract încheiat între firma respectivă și Spitalul „Sf. Ioan“.
Procurorii susțin că, în perioada ianuarie – august 2009, Petruța Lazăr a primit de la mituitor suma de 160.000 de lei, pentru a facilita încheierea și derularea contractului, inclusiv efectuarea plăților și încheierea de acte adiționale.
„Începând cu a doua jumătate a anului 2009, după ce Alexandru Ciocâlteu a preluat funcția de manager al Spitalului „Sf. Ioan”, acesta i-a pretins aceleiași persoane un procentaj de 5% din valoarea plăților și a primit, lunar, cu titlu de mită, din septembrie 2009 până în noiembrie 2013 inclusiv, direct sau prin intermediul inculpatei Lazăr, câte 10.000 de lei pentru sine, pentru derularea contractului antemenționat, cunoscând că respectivul contract a fost încheiat în condiții nelegale, inclusiv pentru semnarea actelor adiționale în anii 2012 și 2013 și pentru facilitarea efectuării plăților“, mai spun procurorii.
DNA menționează că, în total, suma primită de Alexandru Ciocâlteu, în perioada 2009 – 2013, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, este de 510.000 de lei.
„Începând cu a doua jumătate a anului 2009, Petruța Lazăr a devenit director economic al spitalului. În această calitate, ea a primit, timp de șase luni, suma de 20.000 de lei lunar, de la reprezentantul firmei care avea în derulare contractul cu spitalul, bani pe care i-a împărțit în mod egal cu managerul Ciocâlteu. Prin urmare, în cele șase luni, Lazăr Petruța a mai primit 60.000 de lei. În perioada martie 2010 – noiembrie 2013, prin intermediul lui Ciocâlteu, Petruța Lazăr a mai primit suma de 450.000 de lei (10.000 de lei lunar), cunoscând proveniența și scopul primirii și semnând în acea perioadă documente care vizau relația contractuală a spitalului cu acea firmă“, arată DNA.
În total, Petruța Lazăr, au reținut anchetatorii, a primit cu titlu de mită, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, în perioada 2009 – 2013, suma de 670.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

Craiova. Primul club de programare pentru elevii cu deficienţe de auz

Ford Motor Company Fund - latura filantropică a companiei Ford - împreună cu Fundaţia „Light into Europe“ au înfiinţat, la Liceul Tehnologic „Beethoven“ din Craiova primul club de coding (programare - n.r.) pentru elevii cu deficienţe de auz. 50 de elevi cu nevoi speciale vor învăţa programare, prin metoda Scratch, populară în Marea Britanie.

Busturile coclite din centrul Craiovei, scandal naţional

Reamplasarea busturilor personalităţilor, săptămâna trecută, de către primărie, în zona Teatrului „Marin Sorescu“ din Craiova, a iscat mare vâlvă. Scandalul a...

Calitatea aerului din Gorj, sub lupa autorităților

Consiliul Județean Gorj a întocmit Raportul privind stadiul realizării măsurilor cuprinse în Planul de menținere a calităţii aerului în județul Gorj, 2019...