10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHotărârea privind noile ajutoare de la stat pentru IMM s-a publicat în Monitorul Oficial

Hotărârea privind noile ajutoare de la stat pentru IMM s-a publicat în Monitorul Oficial

Hotarea de Guvern 937/2016, privind instituirea unei noi sheme de ajutoare de stat de pana la 5 milioane de lei fiecare (circa 1,1 milioane euro), destinate microintreprinderilor si intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania s-a publicat in Monitorul Oficial de vineri, 30 decembrie 2016 informează HotNews.ro. Hotararea detaliaza conditiile de acordare a ajutorului de la stat, precum si contributia minima a antreprenorilor care vor beneficia, care difera de la o regiune la alta.

Noua schema de ajutoare de stat va avea un buget total de 900 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in perioada 2017-2020, de la bugetul de stat. Cu acesti bani, statul vrea sa ajute aproximativ 200 de IMM-uri, adica 50 de firme pe an, in medie.

Valoarea ajutorului de stat va fi de maximum 5 milioane de lei (circa 1,1 milioane euro), cu intensitati maxime intre 20% si 70%, in functie de marimea firmei si de regiunea de dezvoltare in care se afla firma solicitanta. Restul banilor trebuie asigurati de antreprenorii respectivi, din surse proprii sau din surse externe (imprumuturi, de exemplu).

De asemenea, valoarea minima a investitiei totale (ajutorul de stat, plus contributia proprie) nu poate fi mai mica de 4,5 milione lei (aproape 1 milion euro) fara TVA.

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) NU este eligibila pentru a fi decontata din ajutorul de stat.

De exemplu, pentru o microintreprindere din Bucuresti, care face o investitie minima admisa 4,5 milioane lei (circa 1 milion euro) fara TVA, ajutorul de stat va putea fi de maximum 1,575 milioane lei (circa 350.000 euro), iar contributia proprie a beneficiarului va fi de minimum 2,925 milioane lei (circa 650.000 euro) la care se va adauga TVA pentru toata investitia.

Asta inseamna ca la TVA standard de 19% (daca ramane valoarea prevazuta din 2017, conform actualului Cod fiscal), antreprenorul mai trebuie sa suporte TVA de 855.000 RON (circa 190.000 euro), cu posibilitate de deducere.

Acest calcul este valabil petru aplicatiile din 2017, pentru ca incepand din 2018 intensiatea spijinului va fi mai mica in Capitala.

In plus, beneficiarul va trebui sa „se blindeze” de la inceput cu o gramada de bani, pentru ca si aceasta schema va presupune efectuarea unor cheltuieli din bani proprii, pentru ca apoi statul sa deconteze platile eligibile. Decontarea se va face in maximum doua transe pe an, se mai arata in hotararea de guvern publicata in Monitorul Oficial.

Firmele interesate vor putea solicita ajutorul de stat completand un plan de afaceri pe site-ul Ministerului Economie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS