21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBursa locurilor de muncă pentru culegători de mazăre în Portugalia şi Danemarca

Bursa locurilor de muncă pentru culegători de mazăre în Portugalia şi Danemarca

Agenţia Judeţeană pen­tru Ocuparea For­ţei de Muncă (AJOFM) Gorj organizează astăzi, de la ora 10.00, la Complexul Studenţesc Debarcader, din Târgu Jiu, Bursa locurilor de muncă pentru culegători de mazăre, în Portugalia şi în Spania. În cadrul acesteia sunt oferite peste 250 de locuri de muncă, iar participarea se va face pe bază de invitaţie transmisă de AJOFM Gorj, însă pot veni şi cei care nu au primit o invitaţie în prealabil. Se caută persoane cu experienţă în ceea ce priveşte munca în agricultură. Nu se solicită decât o adeverinţă de la medicul de familie, potrivit căreia solicitantul este apt de muncă, şi o copie după actul de identitate. Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite în Danemarca. Angajatorul, firma Greenpeas, a trimis mai mulţi reprezentanţi la Târgu Jiu. „Am reușit, în urma demersurilor pe care le-am făcut, să obținem organizarea în municipiul Târgu Jiu a Bursei locurilor de muncă pentru Danemarca. Sunt oferite 150 de locuri de muncă sezonieră în agricultură pentru culegători de mazăre în Danemarca și 100 de locuri în Portugalia. Angajatorul oferă contracte pe trei luni, în perioada iunie-septembrie. Salariile oferite sunt de 0,6 euro brut/kilogram. Aplicanții pot fi atât femei, cât și bărbați cu vârsta minimă de 18 ani și cunoștințe minime de limba engleză“, a spus Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.

Vor lucra în ferme

Muncitorii vor lucra în ferme cu lucrători din diverse ţări, cu oportunităţi de dezvoltare a abilităţilor de muncă şi socializare. Aplicanţii trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să fie adaptabili la munca fizică grea, indiferent de climă, să aibă automotivare pentru muncă în acord şi să fie vorbitori de limba engleză nivel minim. Plata muncii este în funcţie de cantitatea culeasă. În Danemarca salariul este 0,6 euro brut per kilogram + alocaţie de concediu. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu, conform legislaţiei daneze. În Portugalia, salariul minim pe lună de persoană pentru 172 de ore de lucru este de 690 de euro brut. Dacă se culeg mai mult de 1.950 de kilograme pe lună, se va plăti, pentru fiecare kilogram cules în plus, 0,35 euro, ca bonus la salariul minim. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei portugheze. Cazarea se face în apartamente şi rulote şi sunt disponibile: bucătărie, sală de mese, toalete, baie cu duşuri, maşini de spălat, internet Wireless.

Nu se asigură transportul

Transportul dus-întors România-Danemarca sau Ro­mânia-Portugalia este în responsabilitatea lucrătorului. „Luni (astăzi – n.r.), la Târgu Jiu, va avea loc Bursa locurilor de muncă pentru Danemarca şi pentru Portugalia. Persoanele care s-au înscris deja la noi şi au primit o invitaţie ştiu că va avea loc de la ora 10.00. Cei care nu au venit să se înscrie pot veni la Campusul Studenţesc din Debarcader. Transportul nu este asigurat de către angajator. Acolo au asigurată cazarea într-un campus şi trebuie să cunoască limba engleză la nivel minim, noţiuni de bază. Va avea loc o discuţie directă cu angajatorul din Danemarca, care va fi prezent aici la Târgu Jiu şi o să discute despre dorinţa lor de a culege mazăre şi de a lucra în condiţiile acestea de câmp. Şi anul trecut cei mai mulţi muncitori selectaţi au fost din judeţul Gorj. În 2016, selecţia a fost la Timişoara şi au plecat 50 de persoane din Gorj. Anul acesta, angajatorul a dorit să fie mai mulţi din Gorj, pentru că a fost mulţumit de ei. Oamenii au muncit foarte bine, au lucrat şi peste program. Au fost împărţite peste 50 de invitaţii, dar sperăm să vină cât mai mulţi solicitanţi“, a declarat Ana Maria Niculescu, directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS