17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutoare de stat pentru stimularea investitorilor de tip „business angels“

Ajutoare de stat pentru stimularea investitorilor de tip „business angels“

Foto: mediafax.ro
Foto: mediafax.ro

Cei care vor să dezvolte o mică afacere şi au idei, dar le lipsesc resursele financiare, au o şansă în plus prin instituirea de către guvern a unei scheme de ajutor de minimis care să-i stimuleze pe cei cu bani să investească pentru sprijinirea IMM-urilor.

Guvernul a stabilit, joi, printr-un memorandum, instituirea unei scheme de ajutor de minimis privind stimularea investitorilor individuali de a realiza investiţii de capital pentru sprijinirea IMM-urilor.
Schema nu instituie direct măsuri de ajutor de minimis, ci prevede facilităţi fiscale pentru persoanele fizice care investesc în societăţi, conform Legii nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali – business angels.
Ajutorul de minimis se acordă ca finanţare de risc, sub forma investiţiilor de capital în numerar la societăţile în care investitorii aleg să investească. Investiţia efectuată este asimilată cu acordarea unui ajutor de minimis întrucât este realizată în vederea acordării de facilităţi fiscale persoanei fizice, în calitate de investitor, implicându-se astfel resurse bugetare de stat prin renunţarea la încasarea unor venituri sub formă de impozite.
Investiţia este efectuată de către o persoană fizică, într-o societate al cărei asociat devine, prin dobândirea de părţi sociale ca urmare a majorării capitalului social. Majorarea se efectuează prin aportul de capital în numerar al persoanei fizice care devine investitor individual – business angel. Suma investită este cuprinsă între 3.000 şi 200.000 de euro, echivalent în lei la cursul Băncii Naţionale a României. Aceste limite de sume se aplică cumulat, indiferent de numărul investitorilor.
Pot beneficia de această schemă de ajutor societăţile din categoria microîntreprinderi şi întreprinderi mici, care întrunesc cumulativ următoarele condiţii: sunt constituite ca societăţi cu răspundere limitată; sunt întreprinderi autonome în sensul Legii nr. 346/2004; nu se află în incapacitate de plată sau în stare de insolvenţă sau faliment şi nu a fost deschisă procedura concordatului preventiv sau lichidării societăţii; prin acordarea unui ajutor de minimis, prin intermediul prezentei scheme, nu depăşesc plafonul de minimis calculat pe durata a trei exerciţii financiare; nu există legături între structurile acţionariatului solicitantului şi personalul din cadrul administratorului schemei şi afini şi rudele acestora până la gradul II inclusiv.
Momentul acordării ajutorului de minimis este data înregistrării menţiunii privind majorarea capitalului social al societăţii la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Schema de ajutor de minimis se va derula pe perioada cuprinsă de la data intrării în vigoare până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii, în acord cu regulamentele Comisiei Europene privind acordarea ajutoarelor de minimis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS