20 C
Craiova
duminică, 31 mai, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Laura Codruţa Kovesi: DNA a obţinut condamnări în peste 90% din cazuri, cu mult peste media europeană

Laura Codruţa Kovesi: DNA a obţinut condamnări în peste 90% din cazuri, cu mult peste media europeană

Pentru prima dată de la înfiinţare, Direcţia Naţională Anticorupţie a obţinut condamnări în peste 90% din cazuri, a declarat joi, la Chişinău, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit HotNews.ro.

„Pentru prima dată de la înfiinţare, DNA a obţinut condamnări în peste 90% din cazuri. Este un procent cu mult peste media europeană”, a spus Kovesi la Forumul Republica Moldova-România în domeniul justiţiei.

„În ultimii cinci ani, procentul de achitări în DNA era undeva între 10 şi 12%. Apreciez că este un procent firesc. Nu cred că într-un stat democrat procentul de condamnări trebuie să fie de 100%”, spune şefa DNA.

Ea a spus că, în 2006, 360 de persoane au fost trimise în judecată, însă în 2010 acest număr a crescut la 937, iar în 2015 – la 1.258.

Printre cei trimişi în judecată în 2015 s-au numărat un prim-ministru, cinci miniştri, 67 de deputaţi şi cinci senatori, 97 de primari şi viceprimari, 15 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, precum şi 32 de directori de companii naţionale, a mai arătat Kovesi la forumul cu tema ‘Reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei în perspectiva europeană’.

În 2006, 155 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv, în 2010 – 154, iar în 2015 – 973, a adăugat ea.

Laura Codruţa Kovesi a ţinut să amintească „rolul pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a avut în special în găsirea unor soluţii de finalizare rapidă a dosarelor”. Pe de altă parte, Laura Codruţa Kovesi a atras atenţia că provocările actuale ale DNA sunt regimul imunităţilor, păstrarea stabilităţii instituţionale şi păstrarea cadrului legislativ şi a instrumentelor de investigare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Fotbaliștii din Premier League sunt apți! Testele Covid-19 au...

Toate testele de depistare a infecţiei cu virusul Covid-19 efectuate în Premier League în ultima săptămâna au dat rezultate negative, informează Agerpres.

O magazie cu lemne din Piatra-Olt a luat foc

Pompierii Detașamentului Slatina, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, au intervenit în orașul Piatra-Olt, pentru...

Olt: Agent economic, amendat cu 35.000 de lei

La data de 31 mai 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Olt,...