16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE: Mesajul asumat de Ambasada Rusiei - o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale

MAE: Mesajul asumat de Ambasada Rusiei – o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale

Ministerul Afacerilor Externe a transmis marți că apreciază contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc, menționând, însă, că pare „mai puțin explicabilă” asocierea acestui demers cu un mesaj media asumat de misiunea diplomatică rusă și care promovează ‘o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale’.

Precizările MAE fac referire la donația făcută de Ambasada Federației Ruse în campania privind subscripția publică națională pentru achiziția operei ‘Cumințenia Pământului’ a sculptorului Constantin Brâncuși.

„Apreciem contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc și o încurajăm să continue această abordare. Totodată, încurajăm susținerea campaniei de către orice actor public sau privat, în spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului român. Pare însă mai puțin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federației Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale. Aceasta cu atât mai mult, cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsură să se pronunțe este Comisia comună de istorici româno-rusă al cărei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care țin de istorie, în vederea consolidării încrederii reciproce”, se arată într-o precizare a MAE din care citează Agerpres.

MAE face trimitere, pentru mai multe informații legate de campania oficială derulată de Ministerul Culturii, la pagina de internet www.brancusiealmeu.ro.

Ambasada Rusiei la București a anunțat luni pe pagina de Facebook, printr-un mesaj video, că se alătură acțiunii României de recuperare a patrimoniului cultural și că a donat pentru „Cumințenia Pământului”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS