Acasă Actualitate INFP: Un cutremur de genul celui de azi-noapte se produce cam la...

INFP: Un cutremur de genul celui de azi-noapte se produce cam la 4-5 ani

-

Foto: nineoclock.ro
Foto: nineoclock.ro

Cutremurul produs sâmbătă noaptea, de 5,3 grade pe scara Richter, a fost unul semnificativ şi va putea fi urmat şi de alte cutremure în zilele următoare, având în vedere activitatea seismică din Vrancea, a declarat, astăzi, pentru Agerpres, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu. Acesta a mai menţionat că luna septembrie a fost mai activă din punct de vedere seismic faţă de alte luni, pentru că au avut loc 29 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 5,3 grade pe scara Richter, însă unul precum cel de azi-noapte se produce cam la un interval de 4-5 ani.

„Cutremurul care a avut loc sâmbătă, la ora 2:11, cu o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter şi la o adâncime de 91,5 kilometri, se caracterizează la nivel de cutremur semnificativ. El a reacţionat ca mecanism la fel ca seismul din 1990, iar efectele cutremurului au avut maxime la Bârlad, Vaslui, Iaşi şi în Republica Moldova, dar şi în sud-estul României. A mai fost ulterior un alt cutremur de 2,7 grade pe Richter, la 70 de kilometri adâncime, dar trebuie să vedem la o analiză dacă îl încadrăm în replică sau nu. Se mai pot produce cutremure mai mici în zilele următoare, conform activităţii seismice normale a zonei Vrancei”, a precizat Constantin Ionescu, potrivit Agerpres.

Conform acestuia, înainte de acest cutremur s-au produs alte 30 de seisme cu magnitudini între 2 şi 3,5 grade pe Richter, luna septembrie fiind mult mai activă din punct de vedere seismic decât alte luni ale anului. „Luna septembrie a fost mai activă din punct de vedere seismic faţă de alte luni ale anului, dar un cutremur de genul celui din noaptea aceasta se produce cam la 4-5 ani. Aceasta este regula din observaţiile noastre, ca un cutremur de 5 grade să se producă în acest interval de timp. Ultimul, de acest tip, a avut loc în anul 2009, deci sunt 7 ani, iar anterior s-a produs în 2004, cu magnitudini de peste 5 grade. Într-adevăr, s-a mai produs unul mai mare în anul 2014, de 5,6 grade pe Richter, dar acesta a fost diferit, pentru că s-a produs la o adâncime de 40 de kilometri”, a explicat directorul general al INFP.

„Cutremurele produse la adâncimi mari sunt periculoase dacă au magnitudini de peste 7 grade pe Richter”

În opinia acestuia, cutremurele produse la adâncimi mari sunt periculoase dacă au magnitudini de peste 7 grade pe Richter, iar cele de adâncimi mici pot deveni periculoase la peste 5 grade pe scara Richter. „Cutremurele care se produc la adâncimi mari sunt periculoase la magnitudini de peste 7 grade pe Richter, iar cele de adâncimi mici devin periculoase la peste 5 grade. Dacă se produc la adâncimea de 10 kilometri pot deveni periculoase, dar aria care poate fi afectată este foarte mică la cutremurele de suprafaţă. În schimb, aria de impact pentru cutremurele de adâncime este foarte mare. Sunt sute de kilometri, poate să fie şi la 400 – 500 kilometri distanţă, dacă s-ar produce în Vrancea”, a subliniat Constantin Ionescu. Acesta a mai afirmat că zona seismică Vrancea poate produce oricând un cutremur mai mare, dar „nu se ştie când şi care va fi mărimea lui”, deoarece este greu de estimat, iar în ceea ce priveşte cutremurul produs în Italia nu poate fi o legătura cu acest seism, zona Vrancea acţionând diferit faţă de multe alte zone seismice din lume.

Potrivit directorului general al INFP, Bucureşti este considerată capitala cu cel mai mare risc seismic, deoarece se află la o distanţă mică de Vrancea, are o populaţie de peste două milioane de locuitori şi peste 100 de clădiri cu grade ridicate de risc seismic, iar din această cauză la un cutremur mare poate să producă şi moartea a peste 1.000 de locuitori.

Pe de altă parte, şeful INFP s-a arătat nemulţumit de faptul că sistemul informatic al Institutului cade de fiecare dată când sunt foarte multe accesări (peste 10.000 de utilizatori), adăugând că ar avea nevoie de o investiţie de circa 300.000 de euro ca să schimbe sistemul de calcul învechit.

ȘTIRI VIDEO GdS

Răgazul oferit de ploi în Australia se încheie, revine canicula

Meteorologii din Australia au avertizat luni, că răgazul oferit recent pompierilor de ploile şi vremea mai rece urmează să se încheie. Ei prognozează revenirea caniculei în a doua jumătate a săptămânii în curs, fenomen care sporeşte riscul ca incendiile de vegetaţie să reapară şi să se propage din nou, informează Reuters.

George Soros acuză Facebook că ar conspira cu Donald Trump

George Soros miliardarul american a declarat că Facebook răspândește dezinformarea în rândul utilizatorilor săi, iar compania ar putea să conspire cu Donald Trump pentru a fi reales în funcția de președinte al SUA.