Puține locuințe au fost date în plată băncilor. Cine a avut probleme cu creditul a apelat deja la Legea dării în plată, estimează specialiștii (FOTO: arhiva GdS)
Puține locuințe au fost date în plată băncilor. Cine a avut probleme cu creditul a apelat deja la Legea dării în plată, estimează specialiștii (FOTO: arhiva GdS)
Puține locuințe au fost date în plată băncilor. Cine a avut probleme cu creditul a apelat deja
la Legea dării în plată, estimează specialiștii (FOTO: arhiva GdS)

Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a ajuns la 1,73 milioane de contracte la sfârşitul lunii august, după un nivel-record de 1,737 milioane la finele lunii august, însă acestea reprezintă mai puţin de 20% din totalul locuinţelor din România, potrivit datelor publicate de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), se menţionează pe adevarul.ro. Potrivit datelor ultimului recensământ, din 2011, în România sunt 8,72 milioane de locuinţe.

Cele mai multe contracte de asigurare împotriva dezastrelor naturale sunt încheiate în judeţele cu o economie dezvoltată, cu o piaţă imobiliară în dezvoltare, unde multe locuinţe sunt cumpărate pe credit, instrument de finanţare care impune o asigurare facultativă a imobilului şi, implicit, prin lege, o asigurare obligatorie. Astfel, la nivel naţional, cele mai multe poliţe sunt încheiate în Bucureşti (328.270 de asigurări), în Timiş (89.943), Prahova (75.063), Cluj (68.146) şi Constanţa (68.030). Peste 50.000 de asigurări PAD se mai înregistrează în judeţele Braşov, Ilfov, Iaşi şi Bacău.

La polul opus, cele mai puţine poliţe PAD se înregistrează în Mehedinţi (12.528 de asigurări la sfârşitul lunii iulie), Călăraşi (13.470), Giurgiu (13.734), Gorj (14.445) şi Ialomiţa (14.498). Mai puţin de 20.000 de poliţe PAD sunt în judeţele Sălaj, Teleorman, Tulcea, Botoşani, Olt, Harghita şi Covasna.