Acasă Actualitate Gruparea Stat Islamic ar fi lansat un atac chimic în Irak

Gruparea Stat Islamic ar fi lansat un atac chimic în Irak

-

Gruparea Stat Islamic (ISIS) este suspectată de lansarea unui proiectil cu încărcătură chimică iritantă și vezicantă asupra bazei aeriene Qayarrah din Irak, unde staționează trupe americane și irakiene, transmite CNN, citată de Agerpres. Incidentul a avut loc marți. A fost vorba fie de o rachetă, fie de un proiectil de artilerie, au precizat sursele citate.

După ce a fost lovit interiorul bazei de la sud de Mosul, militarii americani au testat conținutul, iar primele indicii au arătat că ar fi vorba de o substanță de tip muștar (n. red. — înrudită cu iperita). Nu s-au înregistrat victime sau simptome specifice în rândul trupelor. Una din surse a declarat că substanța era „de puritate redusă” și slabă ca armă, iar alta că era „ineficientă”.

Deși un al doilea test a ieșit negativ, substanța a fost trimisă la un laborator în vederea unei analize precise, iar trupele au urmat procedura de decontaminare chimică.

CNN a mai relatat despre lovituri cu agent muștar ale SI în Irak și Siria, iar oficialitățile citate afirmă că se așteptau la utilizarea armelor chimice de către jihadiști, pe măsură ce forțele americane și irakiene avansează spre orașul Mosul, în prezent ocupat de SI. Baza Qayarrah este utilizată de câteva sute de militari americani, în sprijinul trupelor irakiene.

ȘTIRI VIDEO GdS