14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste la unităţile de detenţie şi la Ministerul Justiţiei

Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste la unităţile de detenţie şi la Ministerul Justiţiei

Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste în fiecare săptămână, la câte zece unităţi de detenţie şi cu miting la Ministerul Justiţiei, la începutul lunii octombrie, informează realitatea.net. Ei sunt nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), Ştefan Teoroc, a declarat că dacă cererile lor nu vor fi soluţionate până săptămâna viitoare, vor fi organizate mitinguri în faţa unităţilor de detenţie. Acesta a adăugat că ar fi mai bine ca miniştrii Justiţiei şi Muncii, Raluca Prună şi Dragoş Pîslaru, să demisioneze.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Florin Şchiopu, a precizat că îi transmite ministrului Justiţiei, Raluca Prună, că angajaţii din sistemul penitenciar nu se vor opri până când nu primesc aceleaşi drepturi cu cei din sistemul de apărare.

„Din păcate, ne regăsim în aceeaşi situaţie ca şi magistraţii. Suntem dependenţi de semnătura dânsei privind aceste alocări bugetare. Cu toate acestea, deşi i-am explicat care sunt soluţiile, argumentele noastre, doamna ministru nu a considerat necesar să le ia în considerare”, a spus Şchiopu.

Sindicaliştii din sistemul de apărare spun că deja au declanşat protestul, prin refuzul de a munci suplimentar, ca reacţie la refuzul Ministerului Justiţiei de a aplica legea.

Angajaţii din sistemul penitenciar reclamă şi faptul că au avut, numai în luna august, 800 de ore suplimentare.

„Din cele un milion de ore în plus, prestate de aproximativ 5.000 de oameni, mai puţin de jumătate sunt compensate cu timp liber. Restul nu se pot plăti. Este interzis prin lege. Aşa cum nu se pot acorda nici zilele de concediu legale, restanţele pe anul trecut fiind departe de a se epuiza. Sistemul penitenciar nu are soluţii pentru a diminua munca în plus. Angajările din ultimul an sunt neutralizate de numărul uriaş de pensionări, peste 1.000 din anul în curs”, susţin sindicaliştii.

Aceştia spus că, începând de joi 15 septembrie, îşi vor exprima în scris refuzul de a presta muncă suplimentară, conform Codului muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS