21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞapte cazuri de infecție cu virusul West Nile în Oltenia

Şapte cazuri de infecție cu virusul West Nile în Oltenia

Potrivit unui raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibie (CNSCBT), în perioada 1 mai – 9 septembrie 2016 au fost confirmate 58 de cazuri de infecţie cu virusul transmis prin înţepătura de ţânţar şi 5 decese.

Cele mai multe persoane infectate cu acest virus – 20 – fac parte din grupa de vârstă 70 – 79 de ani, 9 persoane de 80 de ani și peste, 9 persoane cu vârste între 60 – 69 de ani, 6 persoane între 50 – 59 de ani, 5 persoane între 40 – 49 de ani, 4 persoane între 30 – 39 de ani, 4 persoane între 20 – 29 de ani și o persoană cu vârsta până în 19 ani.

Potrivit CNSCBT, cele mai multe cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost în Bucureşti şi Brăila, câte 12 cazuri, restul, până la 58, fiind înregistrate în Ilfov şi Ialomița – 5, Iași şi Galaţi – 4,  Bacău şi Dolj – 3, Olt şi Prahova – 2, iar la Giurgiu, Mehedinți, Mureș, Tulcea, Teleorman şi Vâlcea, câte un caz.

Dintre persoanele decedate în cele patru luni, două au fost din Ialomița și câte una din Iași, Mureș și București.

Cele mai multe cazuri de infectare cu virusul West Nile nu sunt grave, mulți dintre cei contaminaţi nu prezintă niciun simptom sau simptome asemănătoare unei gripe ușoare, cum ar fi dureri de cap, dureri musculare și febră.
Probleme grave, ca encefalita sau meningita, apar la mai puțin de 1% dintre persoanele infectate, dar acestea poat fi fatale.
Semnele unei infecții severe pot include slăbiciune musculară, dezorientare, crize convulsive (convulsii) și pierderea conștienței. Virusul nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar.

Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor chimice repelente pentru ţânţari; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă, cu ajutorul plase de protecţie; asigurarea desecării băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS