21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA cere instanței declasificarea documentelor DIPI rămase secrete sub mandatul lui Petre Tobă

DNA cere instanței declasificarea documentelor DIPI rămase secrete sub mandatul lui Petre Tobă

Procurorii DNA cer prin rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe Gabriel Oprea şi pe şefii DIPI pentru fapte de corupţie, declasificarea documentelor pe care Petre Tobă, fostul ministru al Afacerilor Interne ar fi refuzat să le pună la dispoziţia anchetatorilor. Potrivit realitatea.net, documentele vizează cheltuielile din fondurile operative ale structurii de informaţii din MAI.

În luna mai, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost numit de presă „Limuzina” şi vizează inclusiv achiziţionarea de către DIPI a unui automobil Audi A8 pentru protecţia demnitarilor.

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru „asigurarea protecţiei demnitarilor”. Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

Petre Tobă, succesorul lui Gabriel Oprea la conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi-a dat demisia după ce procurorii DNA au început actele de urmărire penală pentru favorizarea infractorului pe motiv că ar fi refuzat să demareze procedurile de declasifice documentele DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS