Acasă Actualitate DNA: Peste 240 de persoane, introduse ca părți civile în dosarul Colectiv...

DNA: Peste 240 de persoane, introduse ca părți civile în dosarul Colectiv în care sunt anchetați pompierii

-

Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează că, până în prezent, în dosarul referitor la anchetarea pompierilor privind tragedia de la Clubul Colectiv, procedura de introducere ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 de persoane.

„Au fost audiate, până în acest moment, peste 140 de persoane ce au avut calitate fie de persoană vătămată, părți civile fie ca victime, fie ca succesori în drepturi ai celor decedați. Tuturor acestor persoane, prin întocmirea unor procese verbale, le-a fost adus la cunoștință obiectul cauzei, stadiul cercetărilor, a fost reținută calitatea în care doresc să participe în procesul penal, drepturile și obligațiile procesuale. Pentru un număr de peste 100 de persoane, constituite sau nu părți civile dar având calitate de persoane vătămate în cauză care, din motive obiective nu s-au putut prezenta fiind anterior citate, procedura de comunicare a obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, a drepturilor și obligațiilor procesuale s-a realizat prin apărătorii aleși. Până la acest moment, procedura de introducere în cauză ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 persoane”, arată DNA, citată de Agerpres.

DNA reamintește că, urmare a deciziei din 15 februarie a Curții Militare de Apel București, prin care s-a dispus restituirea cauzei, la 7 martie, procurorii militari din DNA au reluat urmărirea penală, inclusiv refacerea rechizitoriului și identificarea tuturor persoanelor vătămate, victimelor și succesori în drepturi ale acestora.

Sursa citată menționează că, în acest dosar, alte 15 persoane nu s-au prezentat deși au fost citate de două ori, la date succesive.

În prezent, anchetatorii desfășoară proceduri judiciare de comunicare cu privire la obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, drepturilor și obligațiilor procesuale cu persoanele — victime sau părți civile—, care se află în străinătate, indiferent dacă sunt cetățeni români sau străini.

În 15 februarie, Curtea Militară de Apel a decis să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU București sunt acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI.

George Matei și Antonina Radu, inspectori la ISU București cu gradul de căpitan, au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

ȘTIRI VIDEO GdS