12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecătoarea Cristina Tarcea va fi propusă pentru șefia Curții Supreme

Judecătoarea Cristina Tarcea va fi propusă pentru șefia Curții Supreme

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus-o pe judecătoarea Iulia Cristina Tarcea pentru a prelua șefia Înaltei Curți de Casație și Justiție, a anunțat joi președintele CSM, Mircea Aron.

Potrivit unui comunicat al CSM, după parcurgerea activităţilor prevăzute în procedura de numire în funcţii de conducere la instanţa supremă, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu unanimitate de voturi, înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire a judecătoarei Iulia Cristina Tarcea (proiectul managerial) în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit dispoziţiilor art. 53 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este numit de către Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani.

Numirea se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, conform alin. 3 al aceluiaşi text de lege.

Procedura de numire în funcţii de conducere la instanţa supremă este reglementată de dispoziţiile art. 53 alin. 1, 3, 5 şi 51 din Legea nr. 303/2004 şi de prevederile art.191 din Regulamentul privind transferul şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor şi procurorilor în alte funcţii de conducere, precum şi numirea judecătorilor în funcţia de procuror şi a procurorilor în funcţia de judecător, aprobat prin Hotărârea Plenului nr. 193/2006.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS