23.8 C
Craiova
duminică, 22 septembrie, 2019
Acasă Actualitate Guvernul a aprobat o schemă multianuală de sprijin de 900 de milioane...

Guvernul a aprobat o schemă multianuală de sprijin de 900 de milioane de lei pentru IMM-uri

-

Guvernul a aprobat astăzi  un memorandum potrivit căruia Întreprinderile Mici şi Mijlocii vor fi sprijinite să-şi dezvolte investiţiile printr-o nouă schemă multianuală de ajutor de stat (ajutor individual sau ajutor de minimis), în valoare totală de 900 de milioane de lei, măsură care se încadrează în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român. Potrivit HotNews, sprijinul financiar se acordă sub formă unor granturi pentru rambursarea cheltuielilor eligibile aferente investiţiilor iniţiale, în scopul realizării unor obiective de investiţii.

„Analizele noastre au relevat că există foarte multe proiecte investiţionale cuprinse între 1 milion şi 10 milioane de euro, care îşi vor susţine creşterea datorită acestui program. Este o mare nevoie de fonduri cuprinse în acest interval, mai ales în rândul firmelor cu capital autohton. Intenţionăm că această schemă de ajutor de stat să ţină pasul cu mersul real al economiei, în care investiţiile sunt tot mai dinamice şi predictibile datorită unui număr în creştere de oportunităţi în piaţă”, consideră vicepremierul Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu mediul de Afaceri.

Schemă de ajutor de stat este concepută că program multianual, până în anul 2020, cu finanţare de la bugetul de stat, iar selecţia beneficiarilor ajutorului de stat se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat prin legea bugetului de stat şi cu respectarea unor condiţii de eligibilitate.

Schemă este elaborată pentru perioada 2017-2020. Dată estimată la care va intră în vigoare această schemă este luna octombrie 2016, iar perioada estimată în care se vor efectua plăţile ajutorului de stat este 2017-2023.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 900 de milioane de lei, aproximativ 200 de milioane euro, şi se acordă pentru credite de angajament pentru emiterea de acorduri de finanţare aferente perioadei 2017-2020 şi pentru credite bugetare pentru plata ajutorului de stat în intervalul 2017-2023.

Sumele necesare derulării acestei scheme vor fi alocate anual, din bugetul de stat, începând cu anul 2017, bugetul anual maxim al schemei fiind de 225 milioane lei (aproximativ 50 de milioane euro).

Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor sub formă de sume nerambursabile, în raport cu cheltuielile eligibile şi în limita maximă admisă. Beneficiarul ajutorului de stat trebuie să asigure cofinanţarea investiţiei fie prin resurse proprii, fie prin finanţare externă, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.

Se estimează că 200 de beneficiari vor primi aceste ajutoare financiare şi se preconizează că rezultatele obţinute prin acordarea acestor ajutoare vor conduce la creşterea numărului locurilor de muncă nou create, creşterea încasărilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale din taxele şi impozitele aferente salariilor, precum şi din alte impozite şi taxe, dar şi creşterea volumului de investiţii străine în România, precum şi în cadrul regiunilor defavorizate.

Administratorii schemelor de ajutor de stat destinate IMM-urilor sunt Oficiile Teritoriale pentru IMM şi Cooperaţie, structuri în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, finanţate prin bugetul ministerului.

Schemă de ajutor de stat a fost elaborată în baza prevederilor OUG nr. 55/2015 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative, a Hotărârii Guvernului nr. 859/2014 privind aprobarea Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii şi îmbunătăţirea mediului de afaceri din România-Orizont 2020 şi a legislaţiei naţionale şi europene în materie de ajutor de stat.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.