Acasă Actualitate Avocatul Poporului solicită clarificări în modul de plată a gărzilor făcute de...

Avocatul Poporului solicită clarificări în modul de plată a gărzilor făcute de medici

-

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Sănătăţii clarificarea situaţiei în modul de plată a gărzilor făcute de medici, cerând totodată să fie comunicată modalitatea „legală de plată” pentru perioada august-septembrie 2016, informează Mediafax.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsurile legale pentru clarificarea situaţiei cu care se confruntă medicii în privinţa modului de plată a gărzilor. Totodată, Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătăţii să comunice modalitatea legală de plată a gărzilor în perioada august-septembrie 2016. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 41 din Constituţia României privind munca şi protecţia socială a muncii”, se notează într-un comunicat al instituţiei.

Reprezentanţii instituţiei Avocatului Poporului susţin că sesizarea vine după ce în presă au apărut materiale în care medicii au susţinut că Ministerul Sănătăţii a “interpretat nelegal, printr-o circulară, prevederile O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în sensul că, pentru acelaşi angajat, stabileşte două valori de plată, respectiv salariul de bază este plătit la o valoare majorată, iar pentru calculul gărzilor se indică spitalelor să folosească un salariu de bază mai mic, nu cel real”.

Pe 6 august, printr-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii anunţa că au fost „luate o serie de măsuri favorabile medicilor” şi că „Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 20/2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta”.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.