Acasă Actualitate Producătorii cer răgaz pentru a face ambalajul țigărilor cât mai puțin atractiv

Producătorii cer răgaz pentru a face ambalajul țigărilor cât mai puțin atractiv

-

Producătorii de tutun din România solicită autorităților urgentarea adoptării legii de transpunere a Directivei Tutunului și o perioadă de tranziție de trei luni de la publicarea normelor metodologice de aplicare a legii pentru conformarea producției la noile reglementări, și de șase luni pentru curățarea pieței de produsele vechi.

„După publicarea normelor am solicitat un termen rezonabil, de trei luni, pentru conformarea producției, și de șase luni pentru curățarea pieței”, a declarat miercuri, pentru digi24.ro, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Legea de transpunere a Directivei 40/2014 nu a fost adoptată în Parlament, deși termenul limită a fost 20 mai 2016. În plus, producătorii spun că, dacă legea nu este adoptată în debutul acestei sesiuni parlamentare, există pericolul real pentru ratarea celui de-al doilea termen obligatoriu prevăzut de Directivă, respectiv 20 mai 2017, dată la care, pe piață, ar trebui să existe doar produse conforme noilor reglementări.

Directiva UE, obligatoriu de aplicat, conține interdicții privind introducerea pe piață a tigărilor și a tutunului pentru rulat cu anumite arome caracteristice, cum ar fi cele de fructe sau vanilie. Pentru țigările aromate care ocupă o cotă de cel puțin 3% din piață, cum sunt țigările mentolate, interdicția se va aplica dupa șase ani de la data intrării in vigoare a Directivei. Statele membre vor interzice vânzarea produselor din tutun care conțin aditivi în cantități care cresc semnificativ efectul toxic sau dependența, proprietățile cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere. Avertismente de sănătate combinate – constând dintr-un text și o imagine  – color vor trebui să acopere 65 % din partea din față și partea din spate a pachetelor de produse din tutun. În plus , fiecare pachet trebuie să poarte un avertisment general (cum ar fi „Fumatul ucide, renunță acum”), precum și informații precum „Fumul de tutun contine peste 70 de substanțe cunoscute ca provocând cancer” .

ȘTIRI VIDEO GdS