10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEstonia acuză Rusia că i-a încălcat spațiul aerian

Estonia acuză Rusia că i-a încălcat spațiul aerian

Estonia, stat membru al NATO, a afirmat că un avion militar rus i-a încălcat spațiul aerian, fiind al patrulea incident de acest gen în 2016 și determinând ministerul estonian de Externe să protesteze pe lângă ambasadorul rus la Tallinn, a indicat marți armata estoniană, potrivit Agerpres.

Potrivit comunicatului, un avion rus Antonov An-72 de transport a intrat în spațiul aerian estonian în apropiere de insula Vaindloo din Marea Baltică fără permisiune și a rămas în acea zonă timp de un minut și jumătate. Pilotul rus avea transponderul avionului în funcțiune, dar nu era în contact cu controlul de trafic aerian estonian, se precizează în comunicat.

Citând experți militari ruși, cotidianul Postimees a relatat marți că avioanele militare ruse nu sunt echipate cu cele mai moderne transpondere, ceea ce înseamnă efectiv că radarele civile nu le pot repera. În schimb, ele folosesc transmițătoare electronice codate sovietice care doar transmit date către radarul militar rusesc.

NATO și Rusia s-au acuzat reciproc că avioanele fiecăreia dintre cele două părți zboară deasupra regiunii baltice având oprit transponderul, transmițător ce identifică un avion și poziția lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS