5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaravana de recrutare Fiecare Copil în Grădiniță ajunge în Dolj

Caravana de recrutare Fiecare Copil în Grădiniță ajunge în Dolj


„Caravana de vară Fiecare Copil în Grădiniță”, un proiect al Asociației OvidiuRo ce urmărește informarea părinților cu privire la Legea nr. 248/2015 și recrutarea copiilor eligibili pentru grădiniță, ajunge astăzi în Dolj. Legea încurajează părinții săraci să își aducă copiii la grădiniță, oferindu-le un tichet social pentru grădiniță (TSG) în valoare de 50 de lei/lună, dacă cei mici au prezență zilnică.
Cu peste 4.000 de beneficiari estimați ai legii, Dolj este unul dintre cele 15 județe-gazdă[ Bacău, Buzău, Botoșani, Brașov, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Iași, Maramureș, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui] selectate de OvidiuRo pe baza gradului de sărăcie și a numărului mare de copii aflați în situație de risc. Caravana se desfășoară aici în colaborare cu autoritățile județene (Prefectura, CJ, ISJ, DGASPC, AJPIS, DSP) și locale.

Caravana va acoperi, timp de o săptămână, 5 comune din Dolj – Urzicuța, Lipovu, Cerăt, Catane și Negoi – identificate în urma propunerilor partenerilor județeni și confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul cuprinderii copiilor defavorizați în învățământul preșcolar.

După 4 luni de implementare a legii, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscriși în program la nivel național, iar 58% dintre aceștia au avut prezență zilnică și au beneficiat de tichetul social pentru grădiniță pentru lunile februarie – iunie. Un prim efect al legii raportat de autoritățile locale este creșterea frecvenței pentru toți copiii din grădinițe, nu doar pentru cei care sunt eligibili să primească tichete.

Obiectivul principal al Caravanei este să susțină echipele locale – asistenți sociali, profesori, mediatori școlari – în implementarea Legii nr. 248/2015 în primul rând prin identificarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani încă neînscriși la grădiniță, informarea părinților cu privire la program și înscrierea acestora în timp util pentru anul școlar 2016-2017. Activitățile din Caravană vor include sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaționale și discuții de consiliere a părinților cu privire la importanța educației timpurii. Cu sprijinul Fundației Carrefour, vom reuși să oferim fiecărui copil de vârstă preșcolară câte o carte ilustrată „La grădiniță”.

Despre programul-pilot Fiecare Copil în Grădiniță în județul Dolj

Programul pilot Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) a demarat în județul Dolj în septembrie 2011, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean și cu școlile și autoritățile locale, cu 147 de copii beneficiari, în 2 comunități. În anul școlar 2014 – 2015, datorită unei finanțări prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, numărul copiilor susținuți să meargă la grădiniță a crescut la aproximativ 420, în șase comunități (Amărăștii de Jos, Calopăr, Cetate, Maglavit, Podari și Valea Stanciului).

Pe parcursul desfășurării programului, cele șase comunități din județul Dolj au beneficiat și de  o serie de activități educaționale pentru copii (ateliere de vară și module Șotron Doi), de sesiuni de pregătire pentru profesorii de învățământ preșcolar și mediatorii școlari, de sesiuni de formare ale echipelor locale din cele șase comunități și de programe pentru părinți.

De ce este importantă educația timpurie?
Copiii proveniți din familii fără posibilități materiale, care nu beneficiază de educație timpurie, încep școala cu un decalaj educațional imens față de ceilalți copii. Aceste diferențe devin din ce în ce mai evidente în timp și afectează mai târziu participarea lor la școală și găsirea unui loc de muncă. Acest decalaj poate fi prevenit prin intervenție timpurie, începând de la grădiniță, atunci când se formează bazele pe care se vor așeza toate deprinderile de învățare și abilitățile copiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS