17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateErdogan și Putin s-au înțeles să reia legăturile economice și să coopereze militar

Erdogan și Putin s-au înțeles să reia legăturile economice și să coopereze militar

Președinții Turciei și ai Rusiei au făcut ieri noi pași pentru împăcare, la nouă luni după ce Armata Turcă a doborât un avion de luptă rusesc la granița sa cu Rusia.

Recep Tayyip Erdogan a discutat cu Vladimir Putin, la St. Petersburg, despre reluarea relațiilor politice și economice , însă vizita președintelui Turciei continuă, cei doi lideri urmând să discute în această seară despre situația din Siria.

Inițial cei doi au discutat doar în format tete a tete, apoi, la discuții, au participat și membrii delegațiilor.

În conferința de presă care a urmat primei rude de discuții, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan l-a numit pe Vladimir Putin prieten de cel puțin trei ori.

Cei doi lideri s-au declarat hotărâți să reia toate proiectele economice dar să coopereze și …militar.

Astfel, liderur turc a declarat că gazoductul Turkisk Stream va  fi construit și avea două magistrale, de asemenea, centrala nucleară din sudul Turciei va fi finalizată.

Gazoductul Turkish Stream, care ar urma să traverseze Marea Neagră până în Turcia și apoi să ajungă până la granița cu Grecia,  este extrem de important pentru Rusia. Astfel, Rusia ar putea elimina Ucraina din lanțul de aprovizionare a Europei cu gaze.

Pe de altă parte, cei doi președinți au declarat că avioanele charter care să-i ducă pe turiștii ruși în Turcia vor circula din nou.

După deborârea avionului rusesc, anul trecut, Moscova a impus restricții la importuri din Turcia. În plus, turiștilor ruși li s-a spus să-și anuleze vacanțele în Turcia, ceea ce i-a adus țării lui Erdogan pierderi care se apropie de un miliard de dolari numai acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS