29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a decis creșterea plății pentru gărzile medicilor

Guvernul a decis creșterea plății pentru gărzile medicilor

 

Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20/2016, începând cu data de 1 octombrie, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătății transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare creșterii plății gărzilor pentru medici în 2016 vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar.

„Creșterea veniturilor pentru gărzi va fi finanțată printr-un control mai strict al cheltuielilor și prin măsuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanță de Urgență conform discuțiilor avute în Guvern”, precizează sursa citată.

În acest context, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că ”sistemul sanitar trebuie să aibă grijă în primul rând de oameni: de pacienți și de medici. Orice măsură decisă în favoarea medicilor este un beneficiu direct și pentru pacienți”. Demersul privind gărzile se înscrie într-o preocupare mai largă a Ministerului Sănătății, împreună cu Ministerul Muncii, de reformare a organizării resursei umane în Sănătate”, se arată în comunicat. Ministerul arată că măsurile luate au în vedere creșterea plății gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea pașilor legislativi este data de 1 octombrie .

De asemenea,  ministerul precizează că așa numita ”gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea.  MS precizează că, la solicitarea Federației Sanitas, evaluarea modalităților de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar vor fi discutate în cadrul consultărilor cu partenerii de dialog social din procesului de elaborare a Legii Salarizării Unitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS