Cei doi vor apărea pentru prima dată împreună la un miting electoral sâmbătă, la Miami. Kaine, în vârstă de 58 de ani, are o experienţă politică vastă. A fost guvernator al statului Virginia între anii 2006 – 2010 (în această calitate a avut de administrat criza din timpul masacrului de la Universitatea Virginia Tech).

El i-ar putea asigura fostului secretar de stat susţinere în rândul alegătorilor albi din clasa de mijloc.

Tim Kaine face parte din Comisiile Senatului pentru Politică Externă şi pentru Armată şi este unul dintre principalii susţinători ai obligativităţii pentru administraţie de a consulta Congresul înainte de a lansa acţiuni militare.

El are relații bune cu potențiali donatori, din perioada în care a fost preşedintele Comitetului Naţional Democrat (DNC). De asemenea, are un aliat puternic în actualul guvernator al Virginiei, Terry McAuliffe, un puternic susţinător al lui Clinton.

Kaine vorbeşte fluent spaniola şi este catolic – două atuuri majore. Tatăl său avea origini scoțiene și irlandeze, mama provenea dintr-o familie cu rădăcini irlandeze. Are studii în drept, a absolvit Harvard și a practicat avocatura timp de 17 ani, specializându-se în discriminări pe motive de rasă sau dizabilități. De asemenea, a predat dreptul la Universitatea din Richmond, Virginia.

Între 1998 și 2001 a fost ales primar în Richmond, o surpriză, pentru că era primul primar alb al orașului, după zece ani. În 2002 a devenit viceguvernator, iar din 2006 guvernator al statului Virginia.

Numele lui Kaine a fost vehiculat ca posibil vicepreședinte și când a candidat Barack Obama.

Politicianul şi-a exprimat susţinerea pentru o candidatură a lui Hillary Clinton la preşedinţie încă din 2014, cu un an înainte ca aceasta să îşi anunţe decizia de a se înscrie în cursa pentru Casa Albă.