Cel puţin nouă persoane au fost ucise şi alte 21 rănite  într-un atentat comis aseară în centrul comercial Olympia-Einkaufszentrum, situat în partea de nord al oraşului Munchen., transmite Poliţia germană, potrivit BBC News. Autorul atacului este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt în acest stadiu „complet necunoscute”, a afirmat sâmbătă șeful poliție locale, scrie AFP.

„Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen”, care nu era cunoscut de serviciile de poliție și trăia „de multă vreme” în capitala Bavariei, cu dublă cetățenie germană și iraniană, a declarat Hubertus Andrae în cursul unei conferințe de presă.

„Motivațiile rămân deocamdată complet necunoscute”, a adăugat el. Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba.

Tânărul a deschis focul în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald’s, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă.

O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis.

Forțele de ordine au crezut inițial că au de-a face cu trei autori, pentru că o mașină suspectă cu doi bărbați în interior a fost văzută de martori în timp ce se îndepărta cu viteză de locul tragediei. „S-a dovedit că cei doi nu aveau absolut nicio legătură cu faptele”, a afirmat Hubertus Andrae.

Președintele Obama a fost informat cu privire la situație, a  transmis condoleanțe familiilor nvictimelor și a promis sprijin Germaniei, pe care o consideră ca fiind unul dintre cei mai apropiați aliați ai Americii.

Josh Earnest, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, a spus că SUA condamnă atacul terorist” și că „pune la dispoziția autorităţilot germane orice resurse care ar putea ajuta în anchetă.
Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.