5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePopulația poate să cumpere titluri de stat de la patru bănci

Populația poate să cumpere titluri de stat de la patru bănci

Unii craioveni au întrebat cum pot să își preschimbe depozitele la termen în lei în titluri de stat
Unii craioveni au întrebat cum pot să își preschimbe depozitele la termen în lei în titluri de stat

De ieri, persoanele fizice au dreptul să cumpere titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice. Statul oferă o dobândă de 2,15% pe an și au scadență în 2018. Titlurile au o valoare minimă de 100 de lei, iar o persoană nu poate subscrie mai mult de 100.000 de lei în astfel de instrumente. Iată de la ce bănci pot fi cumpărate.

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, per­soanele fizice pot cumpăra titluri de stat timp de trei săptămâni, respectiv începând de ieri, 11 iulie, și până pe 29 iulie 2016. Titlurile de stat din această emisiune din 2016 sunt scadente în 2018 și au o dobândă de 2,15% pe an, fapt ce le face atractive pentru populație. Anul acesta, titlurile de stat nu se mai cumpără de la Trezoreria Statului, cum se făcea până acum, ci pot fi achiziționate de la patru bănci agreate în sistem: BCR, BRD, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania. Pentru a avea acces mai multe persoane la titlurile de stat, valoarea nominală a acestora a scăzut de la 1.000 de lei, cât era anii anteriori, la 100 de lei anul acesta. Deci o persoană poate cumpăra minimum un titlu de 100 de lei și maximum 1.000 de titluri, cu o valoare totală de 100.000 de lei. Statul nu percepe impozit pe câștigul din astfel de titluri, iar băncile prin care se face subscrierea nu pot percepe comisioane și nu pot obliga persoanele fizice să își deschidă cont bancar la respectivele instituții de credit de unde se cumpără titlurile de stat. Persoanele fizice care vor să cumpere titluri de stat trebuie să aibă peste 18 ani și pot opta între a-și deschide un cont bancar, a da băncii datele contului deja existent sau a plăti direct cu numerar la casieriile băncilor care fac subscriere de titluri de stat.
Ulterior, titlurile de stat din emisiunea din iulie 2016 vor fi tranzacționate pe Bursa de Valori București, unde valoarea lor nominală poate să varieze.

Unii își desființează depozitele bancare și cumpără titluri

Doljenii au început să se intereseze de titlurile de stat încă din prima zi a emisiunii. Unii vor să își desființeze depozitele în lei pe care le dețin la unele bănci și să investească sumele respective în titluri de stat, unde nu sunt costuri de subscriere, nu se percepe impozit pe câștig, nu se plătesc comisioane la bănci, iar dobânda garantată de stat este mai mare decât dobânzile la depozitele în lei plătite de majoritatea băncilor. „În Craiova au fost clienți interesați de titlurile de stat chiar din prima zi a emisiunii. Unii au venit doar să întrebe în ce condiții pot să își transfere depozitele bancare de la alte bănci în titluri de stat la noi, iar alții au subscris deja. Astăzi (ieri- n.r.) în toate sucursalele Băncii Transilvania din Craiova s-au făcut subscrieri de titluri de stat. Cei care au subscris deja știau dinainte toate condițiile emisiunii de titluri de stat, adică au venit deja informați la ghișeele băncii“, a spus o reprezentantă din conducerea regională a Băncii Transilvania.
„Există interes pentru astfel de titluri. Au venit astăzi (ieri – n.r.) mai multe persoane atât să ceară detalii despre această nouă emisiune de titluri, cât și să subscrie deja. Important este că această emisiune de titluri a fost bine înțeleasă de populație și că oamenii au priceput că băncile sunt doar niște intermediari în acest proces“, a precizat o persoană din cadrul BRD.
Totuși, emisiunea de titluri de stat din iulie este limitată. Se pot subscrie titluri doar de 100 de milioane de lei, în total, pe toată țara.

100 de români pot câștiga premii la o loterie în 2018

Emisiunea din iulie de titluri de stat a MFP poartă denumirea „Fidelis Centenar“ și are scadență în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Astfel că, potrivit oficialilor din guvern, la scadența din 2018 a acestor titluri de stat, 100 de români care investesc în titluri vor câștiga, în urma unei loterii, câte 1.000 de lei, în plus peste câștigul din dobândă garantat de stat.
Prin astfel de emisiuni de titluri de stat, statul își acoperă o parte din deficitul bugetar cu bani de la populație sau de la bănci, atunci când emisiunile de titluri sunt destinate instituțiilor de credit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS