12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUrsul Baloo din Straja a devenit un fel de ”cetățean de onoare”

Ursul Baloo din Straja a devenit un fel de ”cetățean de onoare”

Ursul Baloo din Straja (foto: captura Digi24.ro)
Ursul Baloo din Straja (foto: captura Digi24.ro)

Are 16 ani, mănâncă 80 de kilograme de miere pe an, bea 700 de litri de lapte şi este cetăţean de onoare în Straja, județul Hunedoara. Nu este vorba despre vreun adolescent excentric din Hunedoara ci de Baloo, un simpatic urs din România, care în fiecare an, de ziua lui, primeşte un tort uriaş. Desertul conţine fructele lui preferate: afine, zmeură şi mere, titrează Digi24.ro. L-au crescut la bloc, i-au dat lapte cu biberonul şi l-au lăsat să se plimbe pe străzi. În fiecare an, de ziua lui, localnicii şi turiştii îi cântă „La mulţi ani” şi îl răsfaţă cu torturi uriaşe, din care nu lipsesc mierea şi fructele.

Ursul drăgălaș

Deşi cântăreşte peste 400 de kilograme, Baloo nu este nici pe departe un urs fioros. Dimpotrivă! Tot timpul este pus pe joacă, se împrieteneşte repede cu cei mici şi – cât e ziua de lungă – stă la fotografiat. Turiştii care ajung la Straja, în judeţul Hunedoara, spun că nu au mai întâlnit până acum un urs atât de blând. Toţi îl iubesc pe uriaş, iar ziua în care a fost salvat este sărbătorită cu fast.

În fiecare an, în luna februarie, la Straja se organizează Cupa Baloo, care adună laolaltă copiii schiori. Cel mai important moment nu este festivitatea de premiere ci spectacolul pe care-l oferă Baloo, când îşi primeşte tortul preferat, scriu cei de la Digi24.ro.

Povestea lui Baloo a început în anul 2000, atunci când a fost găsit în pădure. Avea doar câteva săptămâni şi era grav rănit. „Pe Baloo l-am văzut acum 16 ani când a fost adus. Erau un puiuţ mic, găsit rănit. L-au găsit nişte pădurari, l-au dus la spital, l-au îngrijit”, spune Marian Marica, îngrijitor. După ce a fost externat de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, lui Baloo i s-a găsit rapid o familie. La început ursul dormea în apartament, împreună cu oamenii care l-au adoptat. Când s-a făcut mult prea mare pentru ca să mai poată trăi la oraş a fost adus la Straja şi lăsat liber pe străzile din staţiune. La vârsta de doi ani, Baloo a primit de la îngrijitorii lui o casă care respectă toate normele: 1.200 de metri pătraţi, o piscină, şi un bârlog uriaş.

Cei care au grijă de ursul din Straja spun că le-a fost uşor să îi găsescă un nume potrivit, pentru că uriaşul din Hunedoara este la fel de poznaş ca Baloo, din Cartea Junglei. Baloo are o vârstă la care mulţi urşi aflaţi în libertate nu ajung. Poate şi pentru că nu a fost hrănit niciodată cu hrană crudă şi nici nu a fost nevoit să îşi asigure mâncarea. Primeşte totul la tavă. „Baloo este un animal blând pentru că de mic copil… de pui o fost învăţat cu copiii. Staţiunea plină de oameni”, mai spune Marian Marica.

Baloo hibernează foarte puţin, lucru rar întâlnit la urşii care trăiesc în păduri. „Două-trei săptămâni tot sezonul, pentru că este hrănit continuu şi aşa s-a obişnuit”, spune îngrijitorul. După fiecare masă copioasă, de la care nu lipsesc fructele preferate, Baloo se retrage în bârlogul lui, despre care îngrijitorii spun că este decomandat, confort 1.

Aproape 6.000 de urși mai trăiesc în România

Dacă cei peste 6.000 de urşi din pădurile României se luptă pentru supravieţuire, Baloo aşteaptă în fiecare zi întâlnirile cu vizitatorii lui preferaţi, copiii. Cei mici au ocazia să îl vadă la joacă pe uriaşul din Straja, în cele mai haioase ipostaze. Baloo se află abia la jumătatea vieţii, spun îngrijitorii. Aşa că ursul din staţiunea aflată la 10 kilometri de oraşul Lupeni, supranumit „cetăţeanul de onoare” al localităţii, poate fi vizitat la poalele munţilor Retezat, potrivit Digi24.ro.

România este cunoscută în Europa pentru populația numeroasă de urși bruni, care trăiește aici. Acesta este motivul pentru care, din păcate, mulți vânători europeni plătesc sume importante pentru a vâna urși pe teritoriul României. Aproape jumătate din cei 14.000 de urşi de pe bătrânul continent trăiesc în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS