14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNATO a acceptat înființarea unei brigăzi NATO în România

NATO a acceptat înființarea unei brigăzi NATO în România

La summitul din Polonia care începe vineri, NATO va decide înființarea unei brigăzi multinaționale în România, a anunțat secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg.
Concret, asta înseamnă între 800 și 1.000 de militari străini care ar putea veni în România și care se vor roti permanent. Nu se știe deocamdată din ce țări ar putea veni acești militari, însă Bucureștiul se așteaptă ca Statele Unite să contribuie la prezența din România.
Anterior, alianța militară anunțase că alte patru brigăzi vor fi trimise în Polonia și în cele trei țări baltice membre, fapt ce l-a determinat pe președintele Klaus Iohannis să ceară o prezență echilibrată atât în nordul cât și în sudul Alianței. La cele 4 brigăzi vor contribui SUA, Germania, Marea Britanie și Canada.

Potrivit Ministerului Român al Apărării, „această brigadă, subordonată Comandamentului Multinațional de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la București, va oferi un cadru prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forțe în România pentru a se antrena în scopul creșterii interoperabilității. Astfel, brigada va facilita activitățile de instruire ale NATO în zona de sud-est a Alianței prin intermediul unui program susținut de exerciții și instruire”.
„Am decis să avem ceea ce numim o prezență adaptată pentru zona de sud-est. Iar aceasta va fi construită în jurul unei brigăzi românești. Dar ideea e să transformăm această brigadă din România într-o forță multinațională, să avem forțe NOTO din diferite state membre în sud -estul Alianței. Această brigadă va fi sub comanda Diviziei multinaționale de Sud-Est ceea ce echivalează cu o prezență multinațională în România”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
La summitul NATO care începe vineri, aliații vor mai decide continuarea misiunilor în Adganistan și după 2016, misiuni la care România și-a arătat în continuare disponibilitatea să participe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS