10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcedură nouă de repartizare a numărului de locuri în plenul Consiliului Economic și Social

Procedură nouă de repartizare a numărului de locuri în plenul Consiliului Economic și Social

Guvernul a aprobat ieri o procedură nouă de repartizare a numărului de locuri în plenul Consiliului Economic şi Social (CES), prin care se deblochează constituirea unui nou plen al CES în cazul în care organizațiile nu reușesc să ajungă la un consens.

Potrivit noii proceduri, fiecare confederație sindicală și patronală reprezentativă la nivel național are dreptul la câte un loc în plenul Consiliului Economic și Social. Repartizarea celorlalte locuri disponibile, până la concurența numărului de 15 locuri, se face prin consens. Dacă nu se ajunge la consens, repartizarea se face prin vot, în cadrul fiecărei părți, cu majoritate de ¾ din numărul total al organizațiilor ce constituie respectiva parte. Guvernul a aprobat astăzi, prin Ordonanță de Urgență, modificarea și completarea în acest sens a Legii nr. 246/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social.

În cazul nerealizării consensului și nici a majorității de vot prevăzute cu cel puțin 15 zile înainte de încetarea mandatului plenului în funcțiune, în cadrul fiecărei părți, fiecare confederație sindicală şi patronală reprezentativă la nivel național primește de drept câte un al doilea loc în plenul CES. Repartizarea celorlalte locuri disponibile, până la concurența numărului de 15 locuri, se face prin consens.

De asemenea, noua procedură reglementează încetarea mandatului membrilor plenului CES în funcțiune și stabilirea unui termen pentru constituirea noului plen, permiţând astfel deblocarea procesului de validare a reprezentanților organizațiilor desemnate în noul plen al CES, aflat în curs. În acest sens, actele administrative pentru constituirea noului plen, adoptate în cadrul etapelor premergătoare rămân valabile. Mandatul membrilor CES în funcțiune încetează de drept la 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență. Organizațiile care nu au nominalizat până la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență persoanele care urmează să le reprezinte în plenul CES vor face nominalizări până la data încetării mandatului plenului CES în funcțiune.

Decizia privind schimbarea procedurii de repartizare a numărului de locuri în plenul CES a fost luată prin Ordonanță de Urgență având în vedere situația de nefuncţionalitate în care se află Consiliul Economic și Social și necesitatea soluționării problemelor semnalate atât de confederațiile sindicale și patronale reprezentative la nivel național, cât și de reprezentanții celorlalte organizații ale societății civile.

În cursul lunii mai, Guvernul și-a retras reprezentanții din cadrul CES, pentru a fi înlocuiți cu 15 membri reprezentând structurile asociative ale societății civile. În acest scop, Executivul a abrogat Hotărârea 175/2009 privind numirea reprezentanților Guvernului în CES, decizie care este în concordanță cu reglementările Legii 248/2013 privind organizarea și funcționarea CES.

Potrivit Legii 248/2013, CES este o instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ai societăţii civile. Ulterior, această lege a fost modificată (prin Legea 222/2015), una dintre reglementări stipulând că din plenul CES fac parte 45 de membri: 15 reprezentanţi ai structurilor patronale, 15 reprezentanţi ai structurilor sindicale şi 15 reprezentanţi ai structurilor asociative. În septembrie 2015, printr-o procedură de selecţie publică şi, ulterior, prin decizie a premierului, au fost confirmaţi cei 15 membri ai structurilor asociative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS