10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate Mai multe tipuri de lapte şi produse lactate din Bulgaria au fost interzise spre comercializare în România

Mai multe tipuri de lapte şi produse lactate din Bulgaria au fost interzise spre comercializare în România

ANSVSA a interzis introducerea pe piața din România a produselor din lapte obținute de la bovinele din Bulgaria. Sunt măsuri de protecție în contextul focarului de dermatoză nodulară contagioasă.

În data de 14 iunie 2016 a fost adoptată de către Comisia Europeană, în cadrul Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje, secţiunea Igienă, Decizia privind aprobarea programului de vaccinare de urgenţă împotriva dermatozei nodulare a bovinelor pe întreg teritoriul Bulgariei.

Conform acesteia, zona de restricţie menţionată în Decizia 2016/645 de punere în aplicare a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016, privind anumite măsuri de protecţie împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria, s-a extins la tot teritoriul Bulgariei, acesta fiind considerat în totalitate zonă de restricţie.

În Codul Terestru OIE este stipulat faptul că o ţară este considerată infectată cu virusul DNCB în urma confirmării unui focar în teritoriu, sau ca urmare a utilizării vaccinării împotriva virusului dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (DNCB). Conform articolului 7 al Deciziei menţionate anterior, prin derogare de la interdicţia menţionată la articolul 3, autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piaţă a laptelui destinat consumului uman, obţinut de la bovinele ţinute în ferme situate în zona de restricţii, dacă laptele a fost supus unui tratament.

Totodată, transporturile spre alte state membre trebuie să fie însoţite de un certificat oficial de sănătate. (sursa: Mediafax).

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS