13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvertismentul medicilor în aceste zile cu temperaturi ridicate

Avertismentul medicilor în aceste zile cu temperaturi ridicate

Primele zile de caniculă din acest sezon readuc în atenţie şi avertizări din partea medicilor pentru protejarea stării de sănătate şi măsuri de care ar trebui să ţinem cont, pentru a evita situaţiile neplăcute. Cea mai importantă recomandare se referă la consumul de apă, cel puţin doi litri pe zi, pentru a asigura hidratarea organismului şi la evitarea pe cât posibil a cafelei şi sucurilor dulci. De asemenea, dacă avem deplasări în oraş, este de preferat oprirea în incinte răcoroase, cel puţin zece minute, o dată pe oră. Medicii ne sfătuiesc să nu ieşim din casă în jurul prânzului, să bem câte un pahar cu apă din 20 în 20 de minute şi să purtăm haine largi şi deschise la culoare, confecţionate din materiale naturale, în zilele ce se anunţă caniculare. Un alt sfat este să evităm cafeaua şi alcoolul şi să mâncăm fructe şi legume proaspete. Este recomandat consumul zilnic de lichide, 1,5-2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. De asemenea, puteţi consuma mai multe fructe şi legume, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. În cazul hidratării organismului, se poate consuma şi iaurt, datorită conţinutului mare de lichid.
De evitat în această perioadă este consumul de alcool, deoarece diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii. De asemenea, este de evitat şi consumul de produse care conţin cofeină, precum, cafeaua şi ceaiul, dar şi cele care au în compoziţie zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase. Pe parcursul zilei, faceţi duşuri călduţe şi reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie mai mică cu 5 grade faţă de cea ambientală. Medicii recomandă şi evitarea expunerii la soare între orele 11.00-18.00, dar, dacă este absolut necesară ieşirea din casă la orele amiezii, folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere din fibre naturale, de culori deschise.
Tot în această perioadă a caniculei este important ca persoanele care suferă de boli cronice să nu sară peste medicaţie, pentru că sunt şi mai expuşi la repercusiunile căldurii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS