21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis prognoza pentru următoarele două săptămâni, 13 – 26 iunie. Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, în prima săptămână de prognoză, regimul mediu diurn al aerului va marca o creştere accentuată, spre valori de peste 30 de grade începând din data de 16 iunie. Vremea va deveni local caniculară în zonele de câmpie şi podiş în intervalul 17 – 20 iunie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 33 – 34 de grade. Minimele nocturne vor avea aceeaşi evoluţie crescătoare, şi vor varia de la o medie de 14 – 15 grade, la începutul intervalului de prognoză, până spre 19 – 20 grade în perioada 18 – 21 iunie.

Ulterior, temperatura aerului va marca o scădere, în medie, de aproximativ 3 – 5 grade, iar valorile termice vor caracteriza până la sfârşitul intervalului de prognoză o vreme călduroasă pe parcursul zilelor şi mai caldă decât ar fi normal, în cursul nopţilor. Averse şi cantităţi de apă local mai însemnate se vor semnala în primele două zile ale intervalului de prognoză. Va creşte, din nou, probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de descărcări electrice cel mai probabil după data de 22 iunie.

La munte, la începutul intervalului, valorile termice, în special cele diurne, vor fi mai coborâte decât cele climatologic specifice perioadei, cu o medie a temperaturilor maxime de 14 grade şi a celor minime de 7 grade. Din data de 15 iunie şi până în jurul datei de 17 iunie, vremea se a încălzi semnificativ, devenind cu mult mai caldă decât ar fi normal pentru cea de-a doua decadă a lunii iunie, cu maxime diurne în jurul a 26 de grade şi minime nocturne, de 15 – 16 grade, în medie.

A doua săptămână de prognoză va debuta cu un proces de scădere uşoară şi treptată a temperaturii aerului, dar până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză media regională a temperaturilor maxime nu va fi mai coborâtă de 18 grade, iar a celor minime de 10 – 11 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor, pe arii relativ extinse şi importante cantitativ, va fi mai ridicată până în data de 15 iunie şi, din nou, după 19 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS